:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"konserwacja" dłoni muzyka
Autor Wiadomość
drewpol 

Wysłany: Wto 25 Sie, 2009   

Obecnie nadal mam spuchnięty nadgarstek co mnie strasznie denerwuje. Nie mogę sobie uświadomić tego ile czasu już straciłem ;/

if(user->getName() == "drewpol"){
dawajPunktReputacji("drewpol");}

Brezniewixon 

Wysłany: Wto 25 Sie, 2009   

spuchnięty nadgarstek to nic , Ja miałem zwichnięty bark

Dawid 

Wysłany: Śro 26 Sie, 2009   

Ja widziałem jak kumpel w internacie go sobie sam ustawiał

Ale wracając do tematu mnie denerwują odciski które dostaję podczas wykonywania prac fizycznych wtedy zaczynają się na jakiś czas trudności ze zginaniem palców

aras_ak 
Klub Forumowicza

Dawid napisał/a:
Ale wracając do tematu mnie denerwują odciski które dostaję podczas wykonywania prac fizycznych wtedy zaczynają się na jakiś czas trudności ze zginaniem palców

ja wtedy biorę kremik i smaruje :D dobrze jest też troche we wodzie posiedzieć z łapami :D

drewpol 

Dawid napisał/a:

Może jakieś ochronne rękawiczki powinny załatwić sprawę.

miras 
Główny Administrator Portalu

odciski to nic ,gorzej jak po ciezkiej pracy dostaje sie takie lekkie drzenie dloni,wtedy to masakra jest,nie radze tak przesilac reki.

Ryszard 
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

Wysłany: Czw 27 Sie, 2009   

parę lat temu miałem taką właśnie sytuację i szedłem w takim "stanie dłoni" na lekcję. właściwie nie mogłem grać.

Dawid 

ja mam od czasu do czasu jak siedzę w szkole trzymam długopis a łapa zaczyna się trząść

gizmo666 
Klub Forumowicza
Samaël

ja tam dbam o ręce nie ćwicząc na WF- ie:) w siate i inne ręczne sporty :)

Thomas Beccham

drewpol 

każdy ma jakiś 'tajny' sposób :mrgreen:

Admin 
Honorowy Administrator

Problem drżących dłoni nie jest taki błahy, na jaki wygląda. Po pierwsze zależy od przyczyny. Jeżeli ręce drżą po jakimś wysiłku świadczy to o wystąpieniu mikrouszkodzenia we włóknie mięśniowym. Mięsień by płynnie kurczył się, każda jego jednostka motoryczna- włókno mięśniowe musi się odpowiednio synchronicznie ulegać skurczowi. Z chwilą, gdy następuje przeciążenie mięśnia, miesień moze ulec zakwszaeniu a tym samym uszkodzeniu i wówczas takie włókna będą się kurczyły ,,pulsacyjnie" i mamy efekt drżenia. Wówczas próba wymueszenia ruchu powoduje albo ból albo natychmiastowe drętwienie dłoni. Wyobraźcie sobie, że macie zranioną dłon. Przecięcie ręki od strony linii papilarnych powodować będzie ruch obronny, tj. będziecie chcieli tylko ściskać dłoń a nigdy prostować, gdyż rozprostowanie dłoni powodować będzie szczypanie. I spróbujcie zrobić to na siłe, sami zobaczycie co się bedzie działo. Tak samo jest z mięśniem, jak ulega uszkodzeniu, wówczas próba ruchu powoduje blokade pewnych jednostek mięśniowych a inne na siłę próbują dokonać skurczu.

Co do zespołu cieśni nadgarstka Telemah, obecnie 75 % STWIERDZANYCH ZESPOŁÓW CIEŚNI NADGARSTKA nie jest w rzeczywistości zespołem cieśni nadgarstka i tu muszę się pochwalić, gdyż to właśnie fizjoterapeuci są jednymi z najlepszych diagnostów jeśli chodzi o aparat ruchu i m.in zespół cieśni nadgarstka. Okazuje się, żę jest tzw. syndrom przebicia albo niektórzy nazywają to zespołem przejścia. Polega to na tym, że częściej niż cieśń nadgarstka tworzy się rwa podbarkowa. Kanał podbarkowy, w którym jest SPLOT RAMIENNY. Jedna z gałęzy długich tego splotu ramiennego jest np. nerw pośrodkowy i promieniowy ( czyli nerwy, które zaopatrują nadgarstek. I jeżeli jest przewężenie kanału barkowego i ucisk na pnie nerwowe daje to objawy nie w BARKU !!! lecz w nadgarstku. Można powiedzieć, że wówczas są prawie identyczne objawy co w zespole cieśni nadgarstka a zespołem cieśni nadgarsstka to nie jest. Wówczas dobry np. fizjoterapeuta powinien wykonać test komrpesji barku by wyeliminować cieśń podbarkową.

Co do opuchlizny- polecam Altacet i chłodne okłady zależy co tak naprawdę było tez powodem urazu itp. Drewpol o ile miałeś uszkodzenie tylko skóry, to w tętnicę ci sie to nie mogło wbić :mrgreen: bo gdybyś miał uszkodzoną tętnicę to trzeba by było zszywać :razz: A jeżeli długo nadgarstek jest opuchnięty to warto by zobaczyć czy tam jakieś ganglionowate zmiany się nie tworzą.

Wiem, że się rozpisałem ale ja na ten temat mogę pisać i pisać hehe

drewpol 

Admin, ten wypadek zdarzył mi się już dawno temu i wszystko zagoiło się poprawnie więc nie ma problemu. Teraz miałem spuchniętą lewą rękę, gdyż miałem zabieg w szpitalu i wbijali mi tam wentlon. Obecnie opuchlizna zeszła lecz został ból żyły w nadgarstku, w którą wbijali mi ten wentlon czy jak to się tam nazywa.

Admin 
Honorowy Administrator

Nie WENTLON tylko WENFLON- specjalny rodzaj igły w celu podawania płynów poprzez kroplówkę. Możesz mieć zapalenie żyły, częste powikłanie- tak jak mówiłem altacet i chłodne okłady.

miras 
Główny Administrator Portalu

Dawno temu cwiczac na akordeonie przesililem 2 palec,z tego powodu drgal przy probie ruchu,naciskajac klawicz nie czulem w nim zadnej sily,meczylem sie tak prawie miesiac,po miesiacu drzenie ustapilo i wrocila normalna moc. Na szczescie nie odczuwam do dzis zadnych skutkow ubocznych palec jest tak samo sprawny jak przed urazem. Czy w tym wypadku mialy miejsce te mikrouszkodzenia?

Admin 
Honorowy Administrator

Mogło dojść do przeciążenia mięśnia i teoretycznie do mikrouszkodzenia również. Żeby było śmieszniej po każdej siłowni NIE WOLNO MASOWAĆ MIĘŚNI kto to robi (mowa o masażystach) to najgorszy niedouk medyczny jaki może być. Praktycznie po każdej siłowni występują miejscowe mikrouszkodzenia mięśnia. Nie ma w tym ,,nic złego", gdyż jeżeli mięsień się rozciąga to wówczas coś musi pęknąć itp hehe mówiąc tak ,,delikatnie" Jednak mikrouszkodzenie łatwo się goi. To co napisałes to klasyczny przykład przemęczenia mięśnia ( w okolicy palców nie ma mięśni sa same ścięgna).

Odpowiedz do tematu