"konserwacja" dłoni muzyka |
Autor |
Wiadomość |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Śro 19 Sie, 2009 "konserwacja" dłoni muzyka
|
|
|
w jaki sposób dbac o dłonie, o ręce, aby były jak najbardziej przydatne i w najlepszej formie?? moze macie jakieś swoje metody, jakieś specjalne masaże itd?? |
_________________ MuzykaPowinnaZapalaćPłomieńWSercuMężczyznyINapełniaćŁzamiOczyKobiety... |
|
|
|
 |
Ryszard
Redaktor Portalu Redaktor Portalu

|
Wysłany: Śro 19 Sie, 2009
|
|
|
nie mam żadnych takich sposobów, nie unikam również czynności podczas których mógłbym sobie je uszkodzić. i wydają się być w całkiem niezłej formie. |
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
Wysłany: Śro 19 Sie, 2009 Re: "konserwacja" dłoni muzyka
|
|
|
aras_ak napisał/a: | w jaki sposób dbac o dłonie, o ręce, aby były jak najbardziej przydatne i w najlepszej formie?? moze macie jakieś swoje metody, jakieś specjalne masaże itd?? |
TO ZALEŻY KIM CHCESZ BYĆ:
1. CZY CHCESZ BYĆ WIRTUOZEM
2. CZY CHCESZ PO PROSTU DOBRZE, POPRAWNIE TECHNICZNIE GRAĆ. |
|
|
|
 |
miras
Główny Administrator Portalu

|
Wysłany: Śro 19 Sie, 2009
|
|
|
A rozwin temat? |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Czw 20 Sie, 2009
|
|
|
no miałem na mysli raczej to pierwsze Piter z uwagi na to, że przy graniu domowym nie trzeba raczej strasznych wymiotów robic. w temacie chodzi ogólnie o sposób zadbania o ręke muzyka, czy to akordeonisty czy innego |
_________________ MuzykaPowinnaZapalaćPłomieńWSercuMężczyznyINapełniaćŁzamiOczyKobiety... |
|
|
|
 |
drewpol

|
Wysłany: Pią 21 Sie, 2009
|
|
|
mam napuchnięty lewy nadgarstek po zabiegu w szpitalu, wkładali ma tam jakiś wentlon czy coś, jak dla mnie to omijać szpitale szerokim łukiem. |
_________________ Cyja...
I love it...
if(user->getName() == "drewpol"){
dawajPunktReputacji("drewpol");}
 |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
Wysłany: Nie 23 Sie, 2009
|
|
|
aras_ak napisał/a: | no miałem na mysli raczej to pierwsze Piter z uwagi na to, że przy graniu domowym nie trzeba raczej strasznych wymiotów robic. w temacie chodzi ogólnie o sposób zadbania o ręke muzyka, czy to akordeonisty czy innego |
Jeśli chcesz być wirtuozem to omijaj szerokim łukiem wszystkie ćwiczenia, czynności, któe obciążają stawy między-paliczkowe, np podnoszenie wiadra. Każde cwiczenie, które będzie wywierać bezpośredni, mocny wpływ na stawy dłoni będzie powodowało ich mikrouszkodzenie. Dosłownie- chcesz być wirtuozem to dłonie traktuj jak kurze jajko. O zadbanej dłoni świadczy również wygląd i skóra. Zobaczcie jak wyglądają np. dłonie rolników- spracowane, obrzmiałe itp. Znam faceta, który mimo, że ma takie dłonie potrafi nawet fajnie grać na akordeonie ale jak się słucha choćby la cumparsity cy polki dziadek w jego wykonaniu, to czegoś tam brakuje- właśnie takiej delikatności. Doskonale na dłoń działają różnego rodzaju kremy nawilżające lub też balsamy.Od czasu do czasu warto odwiedzić masażystę. To oczywiście przyklądy. Ja miałem np wujka, który grał w orkiestrze na akordeonie, skończył szkołę muzyczną i tak dbał o dłonie, że żonie nawet wiadra wody nie przyniósł ze studni. Jest kilka metod oczywiście jak to nazywasz ,,konserwacji dłoni" |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
|
|
|
Admin napisał/a: | wiadra wody nie przyniósł ze studni |
hehe, ale bez przesady, bo czasem trzeba się nadźwigać jak jakaś praca sie trafia, pytanie tylko jak zrobic, zeby potem zniwelować ten szkodliwy wpływ ?? |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
|
|
|
aras_ak napisał/a: | Admin napisał/a: | wiadra wody nie przyniósł ze studni |
hehe, ale bez przesady, bo czasem trzeba się nadźwigać jak jakaś praca sie trafia, pytanie tylko jak zrobic, zeby potem zniwelować ten szkodliwy wpływ ?? |
Zniwelować skutkó NIE DA SIĘ. Można tylko przeciwdziałać- odpowiedni chwyt całą dłonią a nie tylko palcami oraz też warto dla muzyków rada- jakieś opaski sćiągające (łuski dłoniowe itp) ewentualniejak już siłka to rękawice. |
|
|
|
 |
miras
Główny Administrator Portalu

|
|
|
|
Wiadomo ze jak silka to rekwaice obowiazkowo.dobrze jest sobie rozgrzac stawy palcow i nadgarstkow jesli wiemy ze bedzie wysilek fizyczny. |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
|
|
|
Admin napisał/a: | Zniwelować skutkó NIE DA SIĘ |
to co to za medycyna, ze sie nie da!!! hmmm....?? |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
|
|
|
Widzisz jeżeli uszkodzić ścięgno itp zwłaszcza w dłoni to bardzo ciężko przywrócić to do stanu poprzedniego. Po pierwsze uszkodzenie musi być odpowiednio wykryte a dłoń poddana rehabilitacji a niekiedy operacji. Opowiadałem Wam chyba, że rehabilitowałem chłopaka z akademii muzycznej, który miał późno wykryty ZespółDyupithrena ( choroba, któa atakuje rozcięgnop dłoniowe). I cóż jedyne co można tu zrobić to zahamować proces chorobowy. O ile zniwelowanie rozumiesz jako rehabilitację to można to częściowo doprowadzić do stau poprzedniego, niekiedy nawet w 100%. Ale tak jak mówię- odpowiednio wykryte to musi być i odpowiednio dobrana technika rehabilitacji. Lepiej zapobiegać, tak jak miras też napisał- rękawice itp nie przeszkadzają a w pewnym stopniu chronią. |
|
|
|
 |
drewpol

|
|
|
|
Ogólnie trzeba uważać i trzy razy pomyśleć zanim się coś zrobi. Kiedyś biegałem koło domu i przewróciłem się uderzając ręką w szybę. Jakiś kawałek szkła wbił mi się prosto w tętnicę w nadgarstku. Na szczęście nie uszkodził nic tylko skórę. Miałem cholerne szczęście. |
_________________ Cyja...
I love it...
if(user->getName() == "drewpol"){
dawajPunktReputacji("drewpol");}
 |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Wto 25 Sie, 2009
|
|
|
nooo, najgorzej jak ktoś jeszcze przed rozpoczeciem kariery muzyka sobie coś zrobił .... |
|
|
|
 |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
Wysłany: Wto 25 Sie, 2009
|
|
|
A ja mam predyspozycje do zespołu cieśni nadgarstka i ostatnio wziąłem się za siebie w tym względzie , niestety w pracy piszę czasem po kilka godzin dziennie na klawiaturze więc po wielu latach może różnie być, na razie staram się zapobiegać. |
_________________ Kiedy praży się Paryż gasną perły na wystawach, w płomieniach pękają kasztany hukiem stu tysięcy dział ! |
|
|
|
 |
|