:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"konserwacja" dłoni muzyka
Autor Wiadomość
aras_ak 
Klub Forumowicza

Wysłany: Śro 19 Sie, 2009   "konserwacja" dłoni muzyka

w jaki sposób dbac o dłonie, o ręce, aby były jak najbardziej przydatne i w najlepszej formie?? moze macie jakieś swoje metody, jakieś specjalne masaże itd?? :D

Ryszard 
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

Wysłany: Śro 19 Sie, 2009   

nie mam żadnych takich sposobów, nie unikam również czynności podczas których mógłbym sobie je uszkodzić. i wydają się być w całkiem niezłej formie.

Admin 
Honorowy Administrator

Wysłany: Śro 19 Sie, 2009   Re: "konserwacja" dłoni muzyka

aras_ak napisał/a:
w jaki sposób dbac o dłonie, o ręce, aby były jak najbardziej przydatne i w najlepszej formie?? moze macie jakieś swoje metody, jakieś specjalne masaże itd?? :D

TO ZALEŻY KIM CHCESZ BYĆ:

1. CZY CHCESZ BYĆ WIRTUOZEM

2. CZY CHCESZ PO PROSTU DOBRZE, POPRAWNIE TECHNICZNIE GRAĆ.

miras 
Główny Administrator Portalu

Wysłany: Śro 19 Sie, 2009   

A rozwin temat?

aras_ak 
Klub Forumowicza

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009   

no miałem na mysli raczej to pierwsze Piter z uwagi na to, że przy graniu domowym nie trzeba raczej strasznych wymiotów robic. w temacie chodzi ogólnie o sposób zadbania o ręke muzyka, czy to akordeonisty czy innego :D

drewpol 

Wysłany: Pią 21 Sie, 2009   

mam napuchnięty lewy nadgarstek po zabiegu w szpitalu, wkładali ma tam jakiś wentlon czy coś, jak dla mnie to omijać szpitale szerokim łukiem.

if(user->getName() == "drewpol"){
dawajPunktReputacji("drewpol");}

Admin 
Honorowy Administrator

Wysłany: Nie 23 Sie, 2009   

aras_ak napisał/a:
no miałem na mysli raczej to pierwsze Piter z uwagi na to, że przy graniu domowym nie trzeba raczej strasznych wymiotów robic. w temacie chodzi ogólnie o sposób zadbania o ręke muzyka, czy to akordeonisty czy innego :D

Jeśli chcesz być wirtuozem to omijaj szerokim łukiem wszystkie ćwiczenia, czynności, któe obciążają stawy między-paliczkowe, np podnoszenie wiadra. Każde cwiczenie, które będzie wywierać bezpośredni, mocny wpływ na stawy dłoni będzie powodowało ich mikrouszkodzenie. Dosłownie- chcesz być wirtuozem to dłonie traktuj jak kurze jajko. O zadbanej dłoni świadczy również wygląd i skóra. Zobaczcie jak wyglądają np. dłonie rolników- spracowane, obrzmiałe itp. Znam faceta, który mimo, że ma takie dłonie potrafi nawet fajnie grać na akordeonie ale jak się słucha choćby la cumparsity cy polki dziadek w jego wykonaniu, to czegoś tam brakuje- właśnie takiej delikatności. Doskonale na dłoń działają różnego rodzaju kremy nawilżające lub też balsamy.Od czasu do czasu warto odwiedzić masażystę. To oczywiście przyklądy. Ja miałem np wujka, który grał w orkiestrze na akordeonie, skończył szkołę muzyczną i tak dbał o dłonie, że żonie nawet wiadra wody nie przyniósł ze studni. Jest kilka metod oczywiście jak to nazywasz ,,konserwacji dłoni"

aras_ak 
Klub Forumowicza

Admin napisał/a:
wiadra wody nie przyniósł ze studni

hehe, ale bez przesady, bo czasem trzeba się nadźwigać jak jakaś praca sie trafia, pytanie tylko jak zrobic, zeby potem zniwelować ten szkodliwy wpływ ??

Admin 
Honorowy Administrator

aras_ak napisał/a:
Admin napisał/a:
wiadra wody nie przyniósł ze studni

hehe, ale bez przesady, bo czasem trzeba się nadźwigać jak jakaś praca sie trafia, pytanie tylko jak zrobic, zeby potem zniwelować ten szkodliwy wpływ ??

Zniwelować skutkó NIE DA SIĘ. Można tylko przeciwdziałać- odpowiedni chwyt całą dłonią a nie tylko palcami oraz też warto dla muzyków rada- jakieś opaski sćiągające (łuski dłoniowe itp) ewentualniejak już siłka to rękawice.

miras 
Główny Administrator Portalu

Wiadomo ze jak silka to rekwaice obowiazkowo.dobrze jest sobie rozgrzac stawy palcow i nadgarstkow jesli wiemy ze bedzie wysilek fizyczny.

aras_ak 
Klub Forumowicza

Admin napisał/a:
Zniwelować skutkó NIE DA SIĘ

to co to za medycyna, ze sie nie da!!! :P :P :P hmmm....?? :P

Admin 
Honorowy Administrator

Widzisz jeżeli uszkodzić ścięgno itp zwłaszcza w dłoni to bardzo ciężko przywrócić to do stanu poprzedniego. Po pierwsze uszkodzenie musi być odpowiednio wykryte a dłoń poddana rehabilitacji a niekiedy operacji. Opowiadałem Wam chyba, że rehabilitowałem chłopaka z akademii muzycznej, który miał późno wykryty ZespółDyupithrena ( choroba, któa atakuje rozcięgnop dłoniowe). I cóż jedyne co można tu zrobić to zahamować proces chorobowy. O ile zniwelowanie rozumiesz jako rehabilitację to można to częściowo doprowadzić do stau poprzedniego, niekiedy nawet w 100%. Ale tak jak mówię- odpowiednio wykryte to musi być i odpowiednio dobrana technika rehabilitacji. Lepiej zapobiegać, tak jak miras też napisał- rękawice itp nie przeszkadzają a w pewnym stopniu chronią.

drewpol 

Ogólnie trzeba uważać i trzy razy pomyśleć zanim się coś zrobi. Kiedyś biegałem koło domu i przewróciłem się uderzając ręką w szybę. Jakiś kawałek szkła wbił mi się prosto w tętnicę w nadgarstku. Na szczęście nie uszkodził nic tylko skórę. Miałem cholerne szczęście.

if(user->getName() == "drewpol"){
dawajPunktReputacji("drewpol");}

aras_ak 
Klub Forumowicza

Wysłany: Wto 25 Sie, 2009   

nooo, najgorzej jak ktoś jeszcze przed rozpoczeciem kariery muzyka sobie coś zrobił ....

Telemah 
Klub Forumowicza
JA

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: Wto 25 Sie, 2009   

A ja mam predyspozycje do zespołu cieśni nadgarstka i ostatnio wziąłem się za siebie w tym względzie , niestety w pracy piszę czasem po kilka godzin dziennie na klawiaturze więc po wielu latach może różnie być, na razie staram się zapobiegać.

Odpowiedz do tematu