Problemy zdrowotne muzyków |
Autor |
Wiadomość |
Admin
Honorowy Administrator

|
Wysłany: Pon 20 Lip, 2009 Problemy zdrowotne muzyków
|
|
|
jakie znacie problemy zdrowotne ( nie wypadki losowe) muzyków. Przy okazji dowiemy się jak temu zapobiegać lub je minimalizować. |
|
|
|
 |
gizmo666
Klub Forumowicza Samaël

|
Wysłany: Pon 20 Lip, 2009
|
|
|
mni sie wydaje czy już był podobny temat...?
tak wogóle - problemy muzyków czy konkretnie akordeonistów? |
_________________ Śpiewacy sądzą, że będzie ich słychać. Zadaniem orkiestry jest do tego nie dopuścić.
Thomas Beccham |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
|
|
|
temat był o dziale , który chcę stworzyć na serwisie. Nie tylko akordeonistów, ogólnie muzyków. Wszystkie problemy zdrowotne jakie wynikają z gry np. na saxie, akordeonie itp. |
|
|
|
 |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
|
|
|
największy problem większości muzyków to stawy palców , nadgarstka i łokcia do tego mrowienie i cierpnięcie palców |
_________________ Kiedy praży się Paryż gasną perły na wystawach, w płomieniach pękają kasztany hukiem stu tysięcy dział ! |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
|
|
|
dla mnie największym problemem są wady postawy i ból pleców, szczególnie przy takich instrumentach jak akordeon.
nie wiem czy to problem jest, ale muzycy, szczególnie Ci zawodowi mają bardziej wyczulony słuch i drażni ich każde stukniecie, pukniecie mocniejsze itd... nie chce znowu heneralizowac, ale ja przynajmniej tak mam. i kilku znajomych z grona muzycznego jak gadałem też. zmienia sie granica decybeli, które nie przeszkadzają. |
_________________ MuzykaPowinnaZapalaćPłomieńWSercuMężczyznyINapełniaćŁzamiOczyKobiety... |
|
|
|
 |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
Wysłany: Wto 21 Lip, 2009
|
|
|
A macie tak że od grania twardnieją wam opuszki palców ?? Bardziej chodzi o tą rękę która gra na basach ale prawa też trochę ! Na lewej zawsze miałem dużo twardego naskórka bo grałem dużo na gitarze a teraz jak gram na cyji to zauważyłem że i na prawej ręce opuszki twardnieją bardziej niż kiedyś |
_________________ Kiedy praży się Paryż gasną perły na wystawach, w płomieniach pękają kasztany hukiem stu tysięcy dział ! |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
|
|
|
najbardziej to sie dzieje u pianistów, bo tam muszą uderzyć, w dodatku maja ciezkie klawisze. u akordeonistów mysle, ze mniej, bo tu głowną artykulacją kieruje miech. mnie raczej nie stwardniały za bardzo |
_________________ MuzykaPowinnaZapalaćPłomieńWSercuMężczyznyINapełniaćŁzamiOczyKobiety... |
|
|
|
 |
drewpol

|
|
|
|
na saxie po kilku godzinach ćwiczeń nie można mówić |
_________________ Cyja...