:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Profilaktyka prozdrowotna
Autor Wiadomość
Admin 
Honorowy Administrator

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   Profilaktyka prozdrowotna

Jak myślicie, jest to potrzebne? Macie jakieś przykłady lub pomysły?

Telemah 
Klub Forumowicza
JA

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   

Pewnie że jest potrzebne.Tyle że niektórym nie zależy na tym i nie wiadomo jak ich przekonać.Ja jako wielki miłośnik przyrody i ekologii myślę że żyję w miarę zdrowo.Pozwala mi to na lepsze samopoczucie - szczególnie że mam niewielkie problemy ze zdrowiem.Przede wszystkim zaś :

-Staram się nie palić ostatnio palę fajkę zamiast papierosów same papierosy sporadycznie.
-Nie nadużywać alkoholu - z tym wychodzi różnie :oops:
-Wszędzie gdzie tylko mogę jeżdżę rowerem
-Nie jem fast-foodów i innych tego typu świństw
-Kiedy tylko mogę uciekam na łąke albo do lasu

Żyłbym jeszcze bardziej zdrowo i ekologicznie - tylko musiałbym przeprowadzić się na jakieś przysłowiowe "zadupie" miałbym gdzie wyhodować sobie własną żywność ekologiczną i robić wiele innych fajnych rzeczy :cool:

aras_ak 
Klub Forumowicza

Wysłany: Sob 11 Lip, 2009   

w dzisiejszym swiecie jesli chodzi o taką profilaktykę pod kątem zywienia, jest to niemożliwe do zrobienia. także ruch, ruch i jeszcze raz ruch....

Telemah 
Klub Forumowicza
JA

Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009   

Jest to jak najbardziej możliwe ! Wystarczy że masz dużą działkę na uboczu oraz paru znajomych na wsi - i już przestajesz się truć syfiastą żywnością, jeśli sam mieszkasz na wsi to już w ogóle.Oczywiście trzeba przy tym trochę pochodzić -choć wcale nie tak dużo ale myślę że zdrowie jest tego warte, nie wspominając o tym jak super smakują takie ekologiczne produkty.

Ruch Ci niewiele da jeśli będziesz się faszerował chemią i toksynami !

aras_ak 
Klub Forumowicza

Wysłany: Nie 12 Lip, 2009   

ale nawet jakbyś sie wyniósł na sam koniec świata to powietrze jest tak strute i gleby tak tym przesiąknięte, ze nici z tej ekologicznej zywności. to jest jedynie zywnośc bez nawozów sztucznych. tak bym to nazwał.

Telemah 
Klub Forumowicza
JA

Ostrzeżeń:
 1/3/5

aras_ak napisał/a:
ale nawet jakbyś sie wyniósł na sam koniec świata to powietrze jest tak strute i gleby tak tym przesiąknięte, ze nici z tej ekologicznej zywności. to jest jedynie zywnośc bez nawozów sztucznych. tak bym to nazwał.

Dramatyzujesz ! Na większości ziem Pomorza , na Mazurach , w Podlaskim, w Bieszczadach itd.. masz bardzo czyste powietrze - nawet badania to potwierdzają.Polska jest bardzo lesistym i czystym krajem w porównaniu do europejskich , chyba tylko skandynawia może się równać ! Więc uprawa 100% ekologicznej żywności jest mozliwa i zdrowe życie też ! Jak wszystkie wygodne przydupasy zamiast stać w korkach 2h wsiedli by na rower i tą samą trasę zrobili w 40 minut to by smrodu tyle nie było.Kasę by zaoszczędzili i jeszcze zdrowie zyskali.Gdyby ludziom chciało się oszczędzać energię nie kupować zbędnych produktów to
byłoby inaczej ! Trzeba tylko myśleć. Ja np. sam recyklinguje swoje zużyte urządzenia , nie wyrzucam a przerabiam na co innego a jak już wyrzucam to do specjalnego punktu a nie do lasu czy rowu jak to robią co niektórzy.I nie chodzi tu o kasę tylko o chęci ! Znam nowobogackich co po piecach palą paskudztwa i do rowu śmieci sypią a stać ich na wywóz
śmieci tylko że im pieniędzy szkoda.Mam nadzieję że tacy ludzie kiedyś zdechną od własnego śmiecenia. :cool:

aras_ak 
Klub Forumowicza

eee tam... nie wierze ekologiczną zywnośc i tyle. nawet jesli miejsce jest czyste to zawsze jest coś co szkodzi... nie ma tak, ze wyprodukujesz same witaminy bez jakiejś skazy.... nie da rady w dzisiejszym swiecie,.

Telemah 
Klub Forumowicza
JA

Ostrzeżeń:
 1/3/5

aras_ak napisał/a:
eee tam... nie wierze ekologiczną zywnośc i tyle. nawet jesli miejsce jest czyste to zawsze jest coś co szkodzi... nie ma tak, ze wyprodukujesz same witaminy bez jakiejś skazy.... nie da rady w dzisiejszym swiecie,.

Da rady ! Są w Polsce do tej pory miejsca tak czyste że ze strumyka mozna się spokojnie napić - nic nie jest w 100% nieskażone ale warto chyba jeść te skażone mniej :smile:

aras_ak 
Klub Forumowicza

Telemah napisał/a:
aras_ak napisał/a:

Da rady ! Są w Polsce do tej pory miejsca tak czyste że ze strumyka mozna się spokojnie napić - nic nie jest w 100% nieskażone ale warto chyba jeść te skażone mniej :smile:

no to wiadomo. ale i tak uważam ,ze ważniejszy jest ruch i dobra forma ciała. bo jak jest ktoś wysportowany i w ciągłym ruchu to nawet hamburgery nie szkodza :D

Telemah 
Klub Forumowicza
JA

Ostrzeżeń:
 1/3/5

aras_ak napisał/a:
Telemah napisał/a:
aras_ak napisał/a:

no to wiadomo. ale i tak uważam ,ze ważniejszy jest ruch i dobra forma ciała. bo jak jest ktoś wysportowany i w ciągłym ruchu to nawet hamburgery nie szkodza :D

Bez obrazy - ale kto Ci takich głupot naopowiadał ?? Polsat czy TVN :?: :mrgreen:

Jak będziesz się dobrze odżywiał i mieszkał w miarę nieskażonym miejscu to nawet przy minimalnej codziennej dawce ruchu zachowasz zdrowie ! Jeszcze nie słyszałem żeby od braku ruchu ktoś na raka zmarł - zaś od syfiastej wspólczesnej żywności a i owszem !

aras_ak 
Klub Forumowicza

ja jakoś nie narzekam na zdrowie przy swoim trybie życia. i niekoniecznie jest to tylko ekologiczna zywnośc i brak słodyczy. a jesli ktoś wierzy w to, ze jak bedzie jadł tylko wysterelizowane żarcie i na starośc nie będzie wyglądał jak sflaczała marionetka to też dla mnie troche śmieszne.

Ps. nie uważaj mnie za takiego naiwniaka. bo telewizja nie ma nic do moich poglądów.

Ryszard 
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   

"Polska jest bardzo lesistym i czystym krajem w porównaniu do europejskich , chyba tylko skandynawia może się równać !"

polecam duński Bornholm, z którego właśnie wróciłem. - czyste powietrze [co szczególnie widać po ilości rosnących tam porostów], zupełnie niezaśmiecone stawy, strumyki, lasy, rowy są tam ładniejsze niż polskie trawniki, dużo zwierząt, mało ludzi. Ogromny nacisk na estetykę i ekologię. Idealne miejsce dla ludzi potrzebujących wyciszenia i spokoju oraz chcących żyć w zgodzie z naturą.

Telemah 
Klub Forumowicza
JA

Ostrzeżeń:
 1/3/5

aras_ak napisał/a:
ja jakoś nie narzekam na zdrowie przy swoim trybie życia. i niekoniecznie jest to tylko ekologiczna zywnośc i brak słodyczy. a jesli ktoś wierzy w to, ze jak bedzie jadł tylko wysterelizowane żarcie i na starośc nie będzie wyglądał jak sflaczała marionetka to też dla mnie troche śmieszne.

Ps. nie uważaj mnie za takiego naiwniaka. bo telewizja nie ma nic do moich poglądów.

Jedząc ekologiczną żywność - szanujesz swój organizm - starzenie to naturalna kwestia.Warto jednak mieć czas się zestarzeć nie umierając wczesniej na jakieś paskudztwo.Myślisz że skąd tyle nowotworów teraz ?? Statystyki ciągle rosną ! Poza tym ekologiczna żywność jest znakomita w smaku !Jadłeś kiedyś rosół z kury która jadła głównie to co chciała + naturalne produkty dostarczane przez człowieka a nie "plastikowy" granulat nasycony chemią hormonami i antybiotykami ! O mleku od krowy jedzącej zieleninę i naturalne pasze nie wspomnę.Albo rybka z wód 1 kl. czystości uwędzona w "swojskiej" wędzarni.Warzywa wyhodowane na nawozach naturalnych to jest bajka ! Te wszystkie marketowe się chowają ! Gdybym miał odp. miejsce na to, to w zamian za poświęcenie części swojego wolnego czasu miałbym wszystko czego potrzebuje w sklepie bym tylko kupował podstawowe produkty typu cukier,mąka ,kasza ,olej ,sól a reszte miał bym swoją i wiedzialbym że większość tego co jem to naturalne i nie skażone produkty, a jaka przyjemność zajadać się takimi pysznościami to wie tylko ten co spróbował.

aras_ak 
Klub Forumowicza

no, ale nie każdy choruje od jedzenia akurat. ma to na pewno wpływ, ale chyba w skrajnych przypadkach. na pewno jesli miałbym możliwośc wybrałbym tą "ekologiczną" zywnośc, bo zawsze coś tam jest zdrowsza, ale tak jak napisałem, dzisiaj o to ciezko. bo gdzie byś sie nie zaszył z tym, zawsze cos :D

Odpowiedz do tematu