Profilaktyka prozdrowotna |
Autor |
Wiadomość |
Admin
Honorowy Administrator

|
Wysłany: Pią 10 Lip, 2009 Profilaktyka prozdrowotna
|
|
|
Jak myślicie, jest to potrzebne? Macie jakieś przykłady lub pomysły? |
|
|
|
 |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
Wysłany: Pią 10 Lip, 2009
|
|
|
Pewnie że jest potrzebne.Tyle że niektórym nie zależy na tym i nie wiadomo jak ich przekonać.Ja jako wielki miłośnik przyrody i ekologii myślę że żyję w miarę zdrowo.Pozwala mi to na lepsze samopoczucie - szczególnie że mam niewielkie problemy ze zdrowiem.Przede wszystkim zaś :
-Staram się nie palić ostatnio palę fajkę zamiast papierosów same papierosy sporadycznie.
-Nie nadużywać alkoholu - z tym wychodzi różnie
-Wszędzie gdzie tylko mogę jeżdżę rowerem
-Nie jem fast-foodów i innych tego typu świństw
-Kiedy tylko mogę uciekam na łąke albo do lasu
Żyłbym jeszcze bardziej zdrowo i ekologicznie - tylko musiałbym przeprowadzić się na jakieś przysłowiowe "zadupie" miałbym gdzie wyhodować sobie własną żywność ekologiczną i robić wiele innych fajnych rzeczy |
_________________ Kiedy praży się Paryż gasną perły na wystawach, w płomieniach pękają kasztany hukiem stu tysięcy dział ! |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009
|
|
|
w dzisiejszym swiecie jesli chodzi o taką profilaktykę pod kątem zywienia, jest to niemożliwe do zrobienia. także ruch, ruch i jeszcze raz ruch.... |
_________________ MuzykaPowinnaZapalaćPłomieńWSercuMężczyznyINapełniaćŁzamiOczyKobiety... |
|
|
|
 |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009
|
|
|
Jest to jak najbardziej możliwe ! Wystarczy że masz dużą działkę na uboczu oraz paru znajomych na wsi - i już przestajesz się truć syfiastą żywnością, jeśli sam mieszkasz na wsi to już w ogóle.Oczywiście trzeba przy tym trochę pochodzić -choć wcale nie tak dużo ale myślę że zdrowie jest tego warte, nie wspominając o tym jak super smakują takie ekologiczne produkty.
Ruch Ci niewiele da jeśli będziesz się faszerował chemią i toksynami ! |
_________________ Kiedy praży się Paryż gasną perły na wystawach, w płomieniach pękają kasztany hukiem stu tysięcy dział ! |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Nie 12 Lip, 2009
|
|
|
ale nawet jakbyś sie wyniósł na sam koniec świata to powietrze jest tak strute i gleby tak tym przesiąknięte, ze nici z tej ekologicznej zywności. to jest jedynie zywnośc bez nawozów sztucznych. tak bym to nazwał. |
_________________ MuzykaPowinnaZapalaćPłomieńWSercuMężczyznyINapełniaćŁzamiOczyKobiety... |
|
|
|
 |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
|
|
|
aras_ak napisał/a: | ale nawet jakbyś sie wyniósł na sam koniec świata to powietrze jest tak strute i gleby tak tym przesiąknięte, ze nici z tej ekologicznej zywności. to jest jedynie zywnośc bez nawozów sztucznych. tak bym to nazwał. |
Dramatyzujesz ! Na większości ziem Pomorza , na Mazurach , w Podlaskim, w Bieszczadach itd.. masz bardzo czyste powietrze - nawet badania to potwierdzają.Polska jest bardzo lesistym i czystym krajem w porównaniu do europejskich , chyba tylko skandynawia może się równać ! Więc uprawa 100% ekologicznej żywności jest mozliwa i zdrowe życie też ! Jak wszystkie wygodne przydupasy zamiast stać w korkach 2h wsiedli by na rower i tą samą trasę zrobili w 40 minut to by smrodu tyle nie było.Kasę by zaoszczędzili i jeszcze zdrowie zyskali.Gdyby ludziom chciało się oszczędzać energię nie kupować zbędnych produktów to
byłoby inaczej ! Trzeba tylko myśleć. Ja np. sam recyklinguje swoje zużyte urządzenia , nie wyrzucam a przerabiam na co innego a jak już wyrzucam to do specjalnego punktu a nie do lasu czy rowu jak to robią co niektórzy.I nie chodzi tu o kasę tylko o chęci ! Znam nowobogackich co po piecach palą paskudztwa i do rowu śmieci sypią a stać ich na wywóz
śmieci tylko że im pieniędzy szkoda.Mam nadzieję że tacy ludzie kiedyś zdechną od własnego śmiecenia. |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
|
|
|
eee tam... nie wierze ekologiczną zywnośc i tyle. nawet jesli miejsce jest czyste to zawsze jest coś co szkodzi... nie ma tak, ze wyprodukujesz same witaminy bez jakiejś skazy.... nie da rady w dzisiejszym swiecie,. |
|
|
|
 |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
|
|
|
aras_ak napisał/a: | eee tam... nie wierze ekologiczną zywnośc i tyle. nawet jesli miejsce jest czyste to zawsze jest coś co szkodzi... nie ma tak, ze wyprodukujesz same witaminy bez jakiejś skazy.... nie da rady w dzisiejszym swiecie,. |
Da rady ! Są w Polsce do tej pory miejsca tak czyste że ze strumyka mozna się spokojnie napić - nic nie jest w 100% nieskażone ale warto chyba jeść te skażone mniej |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
|
|
|
Telemah napisał/a: | aras_ak napisał/a: | eee tam... nie wierze ekologiczną zywnośc i tyle. nawet jesli miejsce jest czyste to zawsze jest coś co szkodzi... nie ma tak, ze wyprodukujesz same witaminy bez jakiejś skazy.... nie da rady w dzisiejszym swiecie,. |
Da rady ! Są w Polsce do tej pory miejsca tak czyste że ze strumyka mozna się spokojnie napić - nic nie jest w 100% nieskażone ale warto chyba jeść te skażone mniej |
no to wiadomo. ale i tak uważam ,ze ważniejszy jest ruch i dobra forma ciała. bo jak jest ktoś wysportowany i w ciągłym ruchu to nawet hamburgery nie szkodza |
|
|
|
 |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
|
|
|
aras_ak napisał/a: | Telemah napisał/a: | aras_ak napisał/a: | eee tam... nie wierze ekologiczną zywnośc i tyle. nawet jesli miejsce jest czyste to zawsze jest coś co szkodzi... nie ma tak, ze wyprodukujesz same witaminy bez jakiejś skazy.... nie da rady w dzisiejszym swiecie,. |
no to wiadomo. ale i tak uważam ,ze ważniejszy jest ruch i dobra forma ciała. bo jak jest ktoś wysportowany i w ciągłym ruchu to nawet hamburgery nie szkodza |
Bez obrazy - ale kto Ci takich głupot naopowiadał ?? Polsat czy TVN
Jak będziesz się dobrze odżywiał i mieszkał w miarę nieskażonym miejscu to nawet przy minimalnej codziennej dawce ruchu zachowasz zdrowie ! Jeszcze nie słyszałem żeby od braku ruchu ktoś na raka zmarł - zaś od syfiastej wspólczesnej żywności a i owszem ! |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
|
|
|
ja jakoś nie narzekam na zdrowie przy swoim trybie życia. i niekoniecznie jest to tylko ekologiczna zywnośc i brak słodyczy. a jesli ktoś wierzy w to, ze jak bedzie jadł tylko wysterelizowane żarcie i na starośc nie będzie wyglądał jak sflaczała marionetka to też dla mnie troche śmieszne.
Ps. nie uważaj mnie za takiego naiwniaka. bo telewizja nie ma nic do moich poglądów. |
|
|
|
 |
Ryszard
Redaktor Portalu Redaktor Portalu

|
Wysłany: Pon 13 Lip, 2009
|
|
|
"Polska jest bardzo lesistym i czystym krajem w porównaniu do europejskich , chyba tylko skandynawia może się równać !"
polecam duński Bornholm, z którego właśnie wróciłem. - czyste powietrze [co szczególnie widać po ilości rosnących tam porostów], zupełnie niezaśmiecone stawy, strumyki, lasy, rowy są tam ładniejsze niż polskie trawniki, dużo zwierząt, mało ludzi. Ogromny nacisk na estetykę i ekologię. Idealne miejsce dla ludzi potrzebujących wyciszenia i spokoju oraz chcących żyć w zgodzie z naturą. |
|
|
|
 |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
|
|
|
aras_ak napisał/a: | ja jakoś nie narzekam na zdrowie przy swoim trybie życia. i niekoniecznie jest to tylko ekologiczna zywnośc i brak słodyczy. a jesli ktoś wierzy w to, ze jak bedzie jadł tylko wysterelizowane żarcie i na starośc nie będzie wyglądał jak sflaczała marionetka to też dla mnie troche śmieszne.
Ps. nie uważaj mnie za takiego naiwniaka. bo telewizja nie ma nic do moich poglądów. |
Jedząc ekologiczną żywność - szanujesz swój organizm - starzenie to naturalna kwestia.Warto jednak mieć czas się zestarzeć nie umierając wczesniej na jakieś paskudztwo.Myślisz że skąd tyle nowotworów teraz ?? Statystyki ciągle rosną ! Poza tym ekologiczna żywność jest znakomita w smaku !Jadłeś kiedyś rosół z kury która jadła głównie to co chciała + naturalne produkty dostarczane przez człowieka a nie "plastikowy" granulat nasycony chemią hormonami i antybiotykami ! O mleku od krowy jedzącej zieleninę i naturalne pasze nie wspomnę.Albo rybka z wód 1 kl. czystości uwędzona w "swojskiej" wędzarni.Warzywa wyhodowane na nawozach naturalnych to jest bajka ! Te wszystkie marketowe się chowają ! Gdybym miał odp. miejsce na to, to w zamian za poświęcenie części swojego wolnego czasu miałbym wszystko czego potrzebuje w sklepie bym tylko kupował podstawowe produkty typu cukier,mąka ,kasza ,olej ,sól a reszte miał bym swoją i wiedzialbym że większość tego co jem to naturalne i nie skażone produkty, a jaka przyjemność zajadać się takimi pysznościami to wie tylko ten co spróbował. |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
|
|
|
no, ale nie każdy choruje od jedzenia akurat. ma to na pewno wpływ, ale chyba w skrajnych przypadkach. na pewno jesli miałbym możliwośc wybrałbym tą "ekologiczną" zywnośc, bo zawsze coś tam jest zdrowsza, ale tak jak napisałem, dzisiaj o to ciezko. bo gdzie byś sie nie zaszył z tym, zawsze cos |
|
|
|
 |
|