Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: maxpel
Śro 10 Paź, 2012
Behringer EUROPORT EPA 150
Autor Wiadomość
lajkonix 

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 870
Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: Wto 09 Paź, 2012   Behringer EUROPORT EPA 150

Wklejam link do broszury obrazkowej:

http://www.behringer.com/...P0642_OI_EN.pdf

A tu jest jakaś demonstracja na YT:

http://www.youtube.com/watch?v=7NtazDdQxoI

Na razie nie wiem za wiele.
Cały system zamyka się w niewielkiej walizaczce. Do przenoszenia w jednej ręce. Odczepia się od niej dwa dłośniki (każdy 75 W). I rozstawia. Podłącza się je kablami do tej jednostki centralnej. W zestawie jest mic doręczny też na kabel do jednostki centralnej. (poniewać jest tylko mic doręczny, to dokupiłem sobie jeszcze mic instrumentalny, który kablem poprzez Phantoma(ki czort?), też podłączyłem do jednostki centralnej.
Z tej jednostki centralnej chcę dzwięk wypiścić do kompa, żeby moje filmiki nagrywać z efektami (do tego jest kabel łączący to z kompek. Są jeszcze jakieś inne wejścia wyjścia suwaki itp.

Podłączyłem do prądu - wszystko się pięknie zaświeciło i nie wybuchło. Mic działa i z cyji zbiera. Muszę jeszcze opanaować zarzązdanie tymi guzikami... :cry:

Jak cokolwiek więcej się poduczę to dam znać. Powiedziałem że od Guralbanda mam na próbę na parę dni. Nie mogę otwartym tekstem napisać ile dałem bo jak mi się hausgestapo do forum dorwie, to mam przechlapane. :shock:

Max nie wywalaj tego wpisu, bo ja naprawdę znam się na tym jak Grycanki na stringach. A jak już będziesz musiał, to jak zwykle do off topa, nie obrażę się.

Lajkonix
 
     
ja$ 
janusz


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 289
Wysłany: Wto 09 Paź, 2012   Re: Behringer EUROPORT EPA 150

Lajkonix--- Fajny sprzęt !!!! gratuluje zakupu :mrgreen: ile to cudo Cie kosztowało jesli mozna spytać ? podoba mi sie sam bym coś takiego kupił :mrgreen:
_________________
serdecznie pozdrawiam Ja$
 
     
lajkonix 

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 870
Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: Wto 09 Paź, 2012   

1.180 (+ jakieś dodadkowe kabelki, + mic instrumentalny). Razem się zadłużyłem na 1.500. Może masz pożyczyć, Ja$iu?
Lajkonix
 
     
ja$ 
janusz


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 289
Wysłany: Wto 09 Paź, 2012   

lajkonix napisał/a:
1.180 (+ jakieś dodadkowe kabelki, + mic instrumentalny). Razem się zadłużyłem na 1.500. Może masz pożyczyć, Ja$iu?
Lajkonix
a ile Ci potrzeba Krzychu??? znam takiego gościa co legalnie jest w stanie Ci pomóc -- :mrgreen: pracuje w Mennicy to może coś tam dodrukuje... :cool:
_________________
serdecznie pozdrawiam Ja$
 
     
lajkonix 

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 870
Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: Wto 09 Paź, 2012   

Ha, ha! I nazywa się Amber Gold, tak?
Widziałeś kiedy akordeonostę z odciętym palcem? Wskazującym?
Lajkonix
 
     
guralband 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 280
Wysłany: Wto 09 Paź, 2012   

Tak to jest jak piszę odpowiedź przez godzinę.Ile w tym czasie b yło odpowiedzi ?
Ja$u nie pytaj lajkonix nie powie (otwartym tekstem),ale tak coś koło 4cyfrówki i pytanie jaka cyfra z przodu $ ?
Lajkonixie!
Szukaj na mikserze coś co jest opisane jako Fantom lub 48V to może być jakiś mały dziwny przełącznik który do niczego nie służy.
Najkrócej mówiąc : mikrofony pojemnościowe muszą być zasilane dodatkowym napięciem, najczęściej 48V lub w zakresie 24-48V
Jeżeli masz takie 2(do każdego kanału 1) to dobrze.
Jeżeli masz 1 to źle, bo musisz się zdecydować czy będziesz miał 2 mikrofony dynamiczne(czyli bez zasilania Fantom) czy dwa pojemnościowe(zasilane napięciem Fantom.
Wpinając 2 mikrofony dynamiczne i załączając Fantom możesz poczuć przyjemny swąd spalenizny,zobaczysz dymek i tyle będzie z twoich dynamicznych mikrofonów.
 
     
miras 
Główny Administrator Portalu



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 2273
Wysłany: Śro 10 Paź, 2012   

Prosze o powrot do tematu!
 
 
     
guralband 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 280
Wysłany: Śro 10 Paź, 2012   

A przepraszam w którym miejscu jest odejście od tematu ? Czy omawianie specyfikacji technicznych Behringera EUROPORT EPA 150 czyli wątku w tytule ?

----------------------------------------------------------------
Dokładnie w tym miejscu zaczynasz
rozwijać OFF TOPIC

Administrator
----------------------------------------------------------------
 
     
maxpel 
GOLD USER


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 899
Wysłany: Śro 10 Paź, 2012   

Lajkonix, ten sprzęt nie ma zasilania Phantom, zostaje Ci jedynie dokupić coś do zestawu co zasili mikrofon instrumentalny. Napisz co to za model mikrofonu.
_________________
Maksymilian Pelczarski
 
     
Accordion 

Pomógł: 54 razy
Dołączył: 03 Paź 2009
Posty: 414
Wysłany: Śro 10 Paź, 2012   

ale według opisu producenta ten sprzęt jest przystosowany do mikrofonów pojemnościowych, choć nie ma tam specjalnego włącznika zasilania Phantom 48V

opis producenta:

- Kompaktowy, 5-kanałowy przenośny system PA o mocy 2 x 75W w poręcznym futerale
walizkowym
- Niezwykle łatwy w montażu system, idealny do występów rozrywkowych, prezentacji
multimedialnych, konferencji prasowych, spotkań zarządu itp.
- Wyjątkowa moc, niesamowita jakość brzmienia i super-lekki
24-bitowy, studyjny procesor efektów stereo z 100 wyjątkowymi ustawieniami takimi
jak: Reverb, Chorus, Flanger, Delay, Pitch Shifter i wiele innych
- Rewolucyjny system wykrywania sprzężeń FBQ, natychmiast wykrywający krytyczne
częstotliwości
- 2 "niewidoczne" przedwzmacniacze mikrofonowe z zasilaniem phantom dla mikrofonów
pojemnościowych, 1 wejście mikrofonowe/insert na kanał i 1 kanał stereo z oddzielnym
wejściem dla CD

- 7-pasmowy stereofoniczny korektor graficzny, umożliwiający precyzyjną korekcję
częstotliwości sygnału na wyjściach głównych
- Zestaw z mikrofonem XM1800S BEHRINGER, kablem, ładowarką oraz uchwytem do
statywu mikrofonowego
- Kompaktowe głośniki zawierają mocne głośniki niskotonowe 4" oraz tweeter
wysokotonowy 1".
- Zestaw posiada gniazdo do zamontowania na standardowy statyw mikrofonowy oraz
kabel połączeniowy
- Zintegrowany schowek na mikrofon, kable i akcesoria
- Elastyczny zasilacz uniwersalny o zakresie napięcia zasilania 100 - 240V, zapewniający
pozbawiony zakłóceń dźwięk, doskonałą odpowiedź impulsową oraz niski pobór energii
- Wysokiej jakości podzespoły i wytrzymała konstrukcja zapewniające długotrwałe
użytkowanie
- Opracowany i zaprojektowany przez BEHRINGER Germany
 
     
guralband 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 280
Wysłany: Śro 10 Paź, 2012   

Maxpelu !
W poprzednim poście Lajkonixa był link do opisu tego zestawu :
http://www.behringer.com/EN/Products/EPA150.aspx
Zadałem sobie trud żeby przeczytać opis po lewej stronie.
Mimo,że nie znam angielskiego ale ten zwrot....with Fantom power....rozumiem że jednak ma zasilanie Fantoma.
Czy uważasz że ten post też jest nie na temat ?


Widzę Accordione że ubiegłeś mnie z odpowiedzią. Jednak ktoś to Forum czyta.
 
     
maxpel 
GOLD USER


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 899
Wysłany: Śro 10 Paź, 2012   

Racja Accordion. Jest maczkiem napisane że wejście XLR mikrofonowe ma przedwzmacniacz dynamicznych i pojemnościowych mikrofonów z zasilaniem. Wygląda na to, że mikser nie ma wyłącznika PHANTOM (oszczędność ze strony producenta). Nie widzę też jakie jest napięcie.
_________________
Maksymilian Pelczarski
 
     
guralband 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 280
Wysłany: Śro 10 Paź, 2012   

Gdybym miał pod ręką ten sprzet to powiedziałbym dokładnie.
Może mieć takie rozwiązanie : kanały mikrofonowe maja zdublowane wejścia, na jacka wpinasz mikrofon dynamiczny a na canon pojemnościówkę.
Jeśli chodzi o napięcie Fantoma zakres 24-48V a najczęściej 48V. Spotkałem się z 24V i 32V a o innych napięciach nie słyszałem.
 
     
maxpel 
GOLD USER


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 899
Wysłany: Śro 10 Paź, 2012   

Wejście jack ma opis LINE , czyli dynamiczny mikrofon nie zadziała w nim poprawnie. Brak mi tu pokrętła GAIN oraz jakiegoś wskaźnika wysterowania. Nie posiada chyba też oznaczeń jakiegokolwiek poziomu nominalnego. Napięcia PHANTOM jest nieokreślone - przypuszczam, że odbiega on 48V.
_________________
Maksymilian Pelczarski
 
     
guralband 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 24 Lut 2011
Posty: 280
Wysłany: Śro 10 Paź, 2012   

Zadziała na pewno.Może być tylko ciszej (inna czułość niż 5mV)
W opisie jest że akceptuje ..balanced or unbalanced...(mogłem zrobić błąd w napisaniu) tj monofoniczny lub stereofoniczny .Canon ma +- i masę czyli 3 kable a jack stereo ma to samo.Różnią się tylko wtyczką.
Pokrętło GAIN sluży do ustawienia czułości wejścia. Tutaj jest tylko tłumik na kanale do głośności.Jeżeli dasz za dużo mocy i mikrofon zaczyna "jechać" tutaj zastępuje to ten przycisk FBQ czyli Feeddback który eliminuje sprzężenia zwrotne innymi słowy przystawisz mikrofon do głośnika i powinna być cisza a spróbuj to zrobić w sprzęcie który tego nie ma lub gdy nie masz zewnętrznego FBQ.
Wejścia mikrofonowe są dostosowane czułością. Instrumentalne też. Na górze po prawej stronie jest wyświetlacz nr efektu i klips(dioda) która się świeci przy przesterowaniu.
Na diagramie tłumiki od siły są na 7 czyli na 75% mocy czyli standard.
Fantom-jak by było inne napięcie niż standardowe toby pisało.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11