:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Samoucy Akordeonistom Powstańcom
Autor Wiadomość
lajkonix 

Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: Śro 01 Sie, 2012   Samoucy Akordeonistom Powstańcom

Drodzy Początkujący Samoucy,
Kolejna rocznica. Wypada się nauczyć czegoś z tamtych dni.

http://lajkonix.wrzuta.pl.../palacyk_michla

A gdy padnie hasło "do boju", to sami będziemy mieli jak znalazł...

W przypadku dodatkowych pytań - piszcie na forum. Dopojaśnię. Dogram.

Miłego ćwiczenia. Zdążycie. Do "godziny W" pozostało jeszcze trochę czasu.
Pozdrawiam. Czuwaj wiara! I wytężaj słuch!

Lajkonikx
panta rei - wszystko w płynie

PS. Jeśli nie będzie zainteresowania tym postem, to proszę Administrację o jego usunięcie.

cinszcz 

Wysłany: Śro 01 Sie, 2012   

Eeee taaaaaam
Mialo być dla początkujących, a tu tonacja F dur.Czekam na cos w Cdur, ewentualnie w a mol :mrgreen:

lajkonix 

Ostrzeżeń:
 2/3/5

Nie marudź, tylko ćwicz klawisz "b" drugim palcem prawej ręki licząc od lewej strony. :mrgreen:
Lajkonix

PS. A może rzeczywiście Cinku, przerobisz to na C-dur?

cinszcz 

lajkonix napisał/a:
A może rzeczywiście Cinku, przerobisz to na C-dur?
Nie bardzo rozumiem tego polecenia, czy mialbym pisac nuty? Bo jesli miales na myśli samo granie to odpowiem tak;
Czy nucąc znaną melodię przy goleniu potrafiłbyś okreslic jej tonacje? Chyba nie.
Ja mam coś takiego grając proste melodie. Bez patrzenia na klawiaturę nie wiem w jakiej tonacji gram (zboczenie amatora). Ale jakiś czas temu, gdy zaczynalem swoja przygodę z akordeonem zapisywalem od którego klawisza mam zacząć aby bylo łatwiej. Dzisiaj nie zwracam na to uwagi, pewnie dlatego ze gram solo. Tego michla za kazdym razem gram w innej tonacji, nie zdajac sobie z tego sprawy. Miałem nawet kilka wpadek, kiedy jeszcze gralem w kapeli. wyobraż sobie taki dysonans na początku utworu :mrgreen:

lajkonix 

Ostrzeżeń:
 2/3/5

cinszcz napisał/a:
lajkonix napisał/a:
A może rzeczywiście Cinku, przerobisz to na C-dur?
Nie bardzo rozumiem tego polecenia, czy mialbym pisac nuty?

Nie. Miałem na myśli samo granie. Nagranie lekcyjki dla początkujacych. W C-durze.

cinszcz napisał/a:
Bo jesli miales na myśli samo granie to odpowiem tak;

Już pisałem wyżej, ze miałem na myśli samo granie. Czego się powtarzasz? :mrgreen: "Kompinujesz" jak koń bez dyszla pod górę.... :shock:

cinszcz napisał/a:
Czy nucąc znaną melodię przy goleniu potrafiłbyś okreslic jej tonacje? Chyba nie.

No nie. Głównie dlatego, ze się n ie golę. :grin:

cinszcz napisał/a:
Ja mam coś takiego grając proste melodie. Bez patrzenia na klawiaturę nie wiem w jakiej tonacji gram (zboczenie amatora). Ale jakiś czas temu, gdy zaczynalem swoja przygodę z akordeonem zapisywalem od którego klawisza mam zacząć aby bylo łatwiej. Dzisiaj nie zwracam na to uwagi, pewnie dlatego ze gram solo. Tego michla za kazdym razem gram w innej tonacji, nie zdajac sobie z tego sprawy. Miałem nawet kilka wpadek, kiedy jeszcze gralem w kapeli. wyobraż sobie taki dysonans na początku utworu :mrgreen:

No nie mam takich zdolności. Ale wiem, ze Lajkobyłka woli śpiewać w dolnej połowie klawiatury. Czasem to wymusza inną tonację niż c-dur. Albo mam patelnią w łeb.
Ale pogadaj z Dzidkiem. Jak mu proboszcz zaśpiewa "na wieki wiekóóóóóóóów", to Dzidek na pewniaka wie jaką nutą zacząć "aaaaaaaameeeeeeeent". I proboszcz nie celuje w prostą tonację. Nie ma to tamto. Jak za proboszczem nie wceluje to leci z roboty.
Ale miałem kumpla w SM-ie, który miał w pale kamerton nastrojony na 440. Tak więc nie jest to niespotykana osobliwość przyrody.
Suma sumarum.... nie wiem co mnie "dziabło" z tym f-durem :shock: zawsze to grałem w gdurze.

Lajkonix
panta rei - wszystko w płynie

Odpowiedz do tematu