:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauka na gry na instrumencie rytmicznym w szybk. palcowania
Autor Wiadomość
karold 

Wysłany: Sob 28 Lip, 2012   Nauka na gry na instrumencie rytmicznym w szybk. palcowania

Witam.
Chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami w ciągłej nauce gry na akordeonie. Kilka lat temu z tej przyczyny, że mam dużo wolnego po pracy w moim zespole musiałem nauczyć się grać na gitarze basowej (brak basisty). Po ok. roku nauki zauważyłem, że moje palce prawej ręki są dużo szybsze. Stało się to bezwiednie, nagle wszystko stało się prostsze. Dla nie wtajemniczonych prawą ręką tyko pociąga się za struny w rytmie, przeważnie 2 i 3 palcem. Zmodyfikowałem swoje granie na basie i gram 2, 3, 4, 5 palcem ósemki, szesnastki lub 32. w czasie wesela gra się 12 nawet do 20 godzin z poprawinami. Jest to trening, że ho ho.
Nie wiem czy dużo chałturników jest na naszym forum. Pozdrawiam wszystkich. Zauważyłem, że sporo klawiszowców ma problemy z rytmem. Gitara basowa jest na to najlepszym lekarstwem. Gitara na akordeonie ponownie nauczyła mnie poczucia rytmu na wyższym poziomie, szybkości palcowania, naprawdę ciekawych dogrywek, o których wcześniej nie miałem pojęcia lub nie umiałem ich zmieścić w takcie.
Teraz pochwalę instrumenty klawiszowe, organy, akordeon. Często basista, który nie grał na instrumentach klawiszowych gra podstawę, kwintę oktawę, lub w pentatonice gra dźwięki i koniec, chyba że jest to utalentowany basista. To ograniczenie na klawiszach i akordeonie nie istnieje, jest to instrument solowy.
Dla mnie jeśli tylko można bas oprócz sekcji rytmicznej dobrze by było żeby też sam fajnie "melodycznie" brzmiał.
Nie wiem czy można na forum otworzyć nowy temat sprawy chałturników lub tp. Może ktoś byłby zainteresowany. Ja szukałem porad ale mało z nich znalazłem.
Nie znalazłem, przyznaję się może pobieżnie szukałem jak ćwiczyć (nie jak w szkole) bo nie każdy ma na to czas szczególnie jak pracuje lub szkołę ma za sobą a na następny stopień nie ma czasu.

Ja jak jadę do pracy 30 minut i 30 minut wracam. Włączam muzykę i na sucho w samochodzie palcuję, nie solówki wprawki. Bez instrumentu też można ćwiczyć.

Znany basista Wojtek Pilichowski powiedział żeby dobrze grać na instrumencie trzeba grać 10 lat po 10 godzin dziennie. Dla mnie jest to motto.
Pozdrawiam.

Ps. Chciałbym porozmawiać na różne tematy nie tylko muzyczne nie tylko z "chałturnikami" na nurtujące nas tematy, wolę kontakt telefoniczny lub bezpośredni chociaż nie pogardzę forum. Mój telefon 609 280 767 od poniedziałku do piątku bo w weekend jestem niedostępny.

dzidek65 
HELP USER
organista

Wysłany: Sob 28 Lip, 2012   

Kiedyś grałem na akordeonie,póżniej równoczesnie na organach,trąbce,tenorze II i klarnecie. Nawet kupiłem mandolinę,ale struny nie dla mnie. Myślałem,że inne instrumenty zakłócą granie na innych,że zapomnę tamtych,ale tak nie jest,wręcz odwrotnie.tak,jak napisałeś Karold.

Odpowiedz do tematu