:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ćwiczenie 9 i 11 z książki Kulpowicza
Autor Wiadomość
Addicted79 

Wysłany: Sob 19 Maj, 2012   ćwiczenie 9 i 11 z książki Kulpowicza

Witam serdecznie gram od 2 tygodni. Mam problem z ćwiczeniem 9 / str. 28/ z książki Kulpowicza. Szczególnie chodzi mi o pierwsze 4 takty .Proszę doradzcie bo widzę że tam trzeba zagrać legatto ale jak to zagrać w pierwszym takcie ten dzwiek c c e e itd.
I podobny mam problem z ćwiczeniem 11 równiez początkowe takty. Prosze o jakieś cenne rady. Serdecznie dziękuje

miras 
Główny Administrator Portalu

Wysłany: Sob 19 Maj, 2012   

Ćwiczenie 9 tam są powtarzane nuty,więc siłą rzeczy musisz podnieść palec i zagrać je osobno. Czyli:1 i 2 nutę(C) grasz osobno nutę drugą legujesz z trzecią(E), trzecią i czwartą nutę grasz osobno, czwartą nute legujesz z piątą(F)
Jeśli chodzi o ćwiczenie 11 zasada jest ta sama.

Addicted79 

Dziękuje za odpowiedz. No nie ukrywam że powtarzające sie nuty i legowanie i połączenie
z basami sprawia mi narazie problem. Czy możecie mi doradzić jak sobie z tym poradzic??

Ryszard 
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. wolno i dokładnie.

swoją drogą - jeśli masz grać legato i powtórzyć nutę to musisz starać się, żeby przerwa między dźwiękami powtórzonymi była jak najmniejsza [i jednocześnie by nie połączyć ich w jedną!].

lajkonix 

Ostrzeżeń:
 2/3/5

Jedyna metoda, to ćwiczyć powoli. I dokładnie. Utrzymując powolny ale regularny rytm. Obserwować jak wszystko współbrzmi. I starać się nieznacznie przyśpieszać.
Po pewnym czasie będzie jak w samochodzie. Nie myślisz o biegach, hamulcach i sprzęgłach. Nie myślisz jak to zsynchronizować - po prostu jedziesz. Hamulce, sprzęgła i wycieraczki są jakoś w głębokim tle. A ty po prostu JEDZIESZ! I koncentrujesz się na płynności i na interpretacji - technika i synchronizacja pozostaje w tle.
Zatem - praca, praca i praca. Do urzygu. Nic nie przychodzi łatwo i za darmo. :mrgreen:

Lajkonix
panta rei - wszystko w płynie

Odpowiedz do tematu