Stłuczony nadgarstek...:( |
Autor |
Wiadomość |
beatka1994
|
Wysłany: Pon 08 Gru, 2008 Stłuczony nadgarstek...:(
|
|
|
Dzisiaj przez przypadek uderzylam dosc mocno dłonią o stół ping-pongowy. Siniaka mam na dłoni,ale nadgarstek boli jak diabli... Co teraz z nim robic? Próbować rozruszac? Narazie mam zawiniety w bandaz elastyczny i posmarowany altacetem. Wiecej nie pisze bo zaraz mi reka odpadnie... |
|
|
|
 |
miras
Główny Administrator Portalu

|
Wysłany: Pon 08 Gru, 2008
|
|
|
Hhmm jedyne co moge poradzic to nie forsowac nadgarstka niepotrzebnie.Poczekaj na opinie admina bo to spec od tych spraw:) |
|
|
|
 |
aras_ak
Klub Forumowicza

|
Wysłany: Wto 09 Gru, 2008
|
|
|
dokładnie, admin moze coś poradzi. ja tam zawsze staram sie jak najwiecej ruszac mimo bólu, bo mnie to wkurza i chce żeby jak najszybciej sie palec czy nadgarstek przyzwyczaił do normalności, ale watpie czy to takie dobre. czekamy na Admina |
_________________ MuzykaPowinnaZapalaćPłomieńWSercuMężczyznyINapełniaćŁzamiOczyKobiety... |
|
|
|
 |
beatka1994
|
|
|
|
Dzisiaj mniej boli, opuchlizna troche zeszła, ale dłoń mam siną...
Przynajmniej w sql koledzy mi notatki robili |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
|
|
|
Widzę, że mamy pacjentke. Mówisz, że uderzylaś się w dłoń. Tylko dokładnie w ktore miejsce- w palce czy troche głębiej. Najważniejsze to by nie przemęczyć tej dloni teraz ale broń Boże nie usztywniać. Prawdopodob nie to zwykłe obicie (stłuczenie). Kości w okolicy paliczków (palce) mają cienką powłokę skórną. I każde uderzenie daje efekt obrzeku. O ile schodzi po moczeniu altacetem to najprawdopodobniej nic sie nie stało poważnego. Zwróć uwage na ruchomość samej dłoni, palców. staraj się z dnia na dzień wykonywać coraz to większe ruchy, najbezpieczniej jest je wykonywać pod wodą. Nalej letniej wody do zlewu lub miski, wsadz dłon i powolutku zaciskaj i powolutku zwalniaj uścisk. O ile po 3-4 dniach ból będzie tępy, kłujący radze pójść do lekarza. |
|
|
|
 |
beatka1994
|
Wysłany: Śro 10 Gru, 2008
|
|
|
No obite jest nad nadgarstkiem,nie palce...:) Reka tak zsiniała,że dostałam plastry rozgrzewające poprosili mnie,żebym w piątek grała koledy na spotkaniu opłatkowym,nie wiem czy powinnam...(?) |
|
|
|
 |
miras

|
|
|
|
Ja radze nie grac,nie jest to jakies wazne granie a konsekwencje moga byc potem duze jesli Ci tam cos sytrzeli albo cos... |
|
|
|
 |
beatka1994
|
|
|
|
Kosekwencje to beda wieksze,jak nie zagram... Jeszcze zobacze,moze jutro bedzie lepiej. Dzieki Wam za rade;] |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
|
|
|
3-4 dni odpoczynku i sprobowac grac |
|
|
|
 |
miras

|
|
|
|
zdrowie najwazniejsze... |
|
|
|
 |
beatka1994
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 2008
|
|
|
Fakt;] |
|
|
|
 |
xkacpertx
AccoMan

|
Wysłany: Wto 10 Lut, 2009
|
|
|
A ja mam jeszcze takie zapytanie. Może się wam wydać głupie ale jak odróżnić STŁUCZENIE od zwichnięcia, pęknięcia czy nawet złamania ? |
_________________ WARNING!
( : Accordion can kill : )
 |
|
|
|
 |
gizmo666
Klub Forumowicza Samaël

|
|
|
|
Zależy jak mocno boli złamanie boli najbardziej:) |
_________________ Śpiewacy sądzą, że będzie ich słychać. Zadaniem orkiestry jest do tego nie dopuścić.
Thomas Beccham |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
|
|
|
stłuczenie dotyczy tylko i wyłącznie powierzchownych części stawu, kości itp. Jest to zamknięty uraz, który zazwyczaj nie ma wylewu poza swój pierwotny obszar. Zwichnięcie jest to: stłuczenie wraz z przemieszczeniem np. dwóch krańców kości względem siebie. Zwichnięcie zawsze dotyczy STAWÓW. Pęknięcie jest z kolei stanem, gdzie konstrukcja kości ulega przerwaniu jednak tylko i wyłącznie punktowo, w jakimś jednym punkcie, kość sama w sobie trzyma swoją konstrukcję. Złamanie to z kolei stan podobny do pęknięcia. Pęknięcie zazwyczaj zapoczątkowuje stan złamania. Chociaż powiem wam szczerze, ze rozróżnienie pęknięcia od złamania nie jest takie proste. Ortopedzi i fizjoterapeuci ( ja) czesto już jesli dochodzi do urazu stawu w chwili jego pęknięcia używamy stwierdzenia- rozerwanie torebki stawowej, a jesli dojdzie do przemieszczenia sie kości w obrębie stawu mówimy- rozerwanie torebki stawowej ze zwichnięciem . Itd itd. Złamania tez dzielą się na różnego rodzaju np. otwarte, zamknięte, zamknięte z kolei na: rotacyjne, kompresyjne( kompresyjne na miedzy innymi na peknięcia). Jak widać trochę to skomplikowane, ale o ile was boli w wyniku np uderzenia to najczesciej jest to obicie czyli stluczenie- pojawia sie siniak lub obrzek, jesli obrzek nie pomniejsza sie kilka dni lub tygodni a wrecz staje sie wiekszy mowimy juz o złamaniu lub poważnym pęknięciu.
P.S
Żeby bardziej pomieszać, złamania w obrebie nadgarstka i stawów stopy i śródstopia z kośćmi stępu obrazowo są zwichnięciami a czynnościowo tak blokują staw, że używa się stwierdzeń- złamanie. Tam jeszcze występują tak zwane złamania utajone- dłoń mimo, iż jest złamana dalej funkcjonuje w miare poprawnie a dopiero daje to osobie znac gdy powstaja pierwsze np przewapnienia itp. |
|
|
|
 |
xkacpertx
AccoMan

|
|
|
|
Admin napisał/a: | stłuczenie dotyczy tylko i wyłącznie powierzchownych części stawu, kości itp. Jest to zamknięty uraz, który zazwyczaj nie ma wylewu poza swój pierwotny obszar. Zwichnięcie jest to: stłuczenie wraz z przemieszczeniem np. dwóch krańców kości względem siebie. Zwichnięcie zawsze dotyczy STAWÓW. Pęknięcie jest z kolei stanem, gdzie konstrukcja kości ulega przerwaniu jednak tylko i wyłącznie punktowo, w jakimś jednym punkcie, kość sama w sobie trzyma swoją konstrukcję. Złamanie to z kolei stan podobny do pęknięcia. Pęknięcie zazwyczaj zapoczątkowuje stan złamania. Chociaż powiem wam szczerze, ze rozróżnienie pęknięcia od złamania nie jest takie proste. Ortopedzi i fizjoterapeuci ( ja) czesto już jesli dochodzi do urazu stawu w chwili jego pęknięcia używamy stwierdzenia- rozerwanie torebki stawowej, a jesli dojdzie do przemieszczenia sie kości w obrębie stawu mówimy- rozerwanie torebki stawowej ze zwichnięciem . Itd itd. Złamania tez dzielą się na różnego rodzaju np. otwarte, zamknięte, zamknięte z kolei na: rotacyjne, kompresyjne( kompresyjne na miedzy innymi na peknięcia). Jak widać trochę to skomplikowane, ale o ile was boli w wyniku np uderzenia to najczesciej jest to obicie czyli stluczenie- pojawia sie siniak lub obrzek, jesli obrzek nie pomniejsza sie kilka dni lub tygodni a wrecz staje sie wiekszy mowimy juz o złamaniu lub poważnym pęknięciu.
P.S
Żeby bardziej pomieszać, złamania w obrebie nadgarstka i stawów stopy i śródstopia z kośćmi stępu obrazowo są zwichnięciami a czynnościowo tak blokują staw, że używa się stwierdzeń- złamanie. Tam jeszcze występują tak zwane złamania utajone- dłoń mimo, iż jest złamana dalej funkcjonuje w miare poprawnie a dopiero daje to osobie znac gdy powstaja pierwsze np przewapnienia itp. |
Wielkie dzięki właśnie o to mi chodziło, bo czasami to się obawiam czy mam stłuczony nadgarstek czy coś gorszego . Teraz np. po feriach wiele razy się przewróciłem na snowboardzie bo się uczyłem i ferie się skończyły tydzień temu a mnie nadgarstek dalej boli ale jest to raczej stłuczenie, bo nic mi nie blokuje a ni nic takiego |
_________________ WARNING!
( : Accordion can kill : )
 |
|
|
|
 |
|