:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stłuczony nadgarstek...:(
Autor Wiadomość
beatka1994 

Wysłany: Pon 08 Gru, 2008   Stłuczony nadgarstek...:(

Dzisiaj przez przypadek uderzylam dosc mocno dłonią o stół ping-pongowy. Siniaka mam na dłoni,ale nadgarstek boli jak diabli... Co teraz z nim robic? Próbować rozruszac? Narazie mam zawiniety w bandaz elastyczny i posmarowany altacetem. Wiecej nie pisze bo zaraz mi reka odpadnie...

miras 
Główny Administrator Portalu

Wysłany: Pon 08 Gru, 2008   

Hhmm jedyne co moge poradzic to nie forsowac nadgarstka niepotrzebnie.Poczekaj na opinie admina bo to spec od tych spraw:)

aras_ak 
Klub Forumowicza

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   

dokładnie, admin moze coś poradzi. ja tam zawsze staram sie jak najwiecej ruszac mimo bólu, bo mnie to wkurza i chce żeby jak najszybciej sie palec czy nadgarstek przyzwyczaił do normalności, ale watpie czy to takie dobre. czekamy na Admina :D

beatka1994 

Dzisiaj mniej boli, opuchlizna troche zeszła, ale dłoń mam siną... :(
Przynajmniej w sql koledzy mi notatki robili :D

Admin 
Honorowy Administrator

Widzę, że mamy pacjentke. Mówisz, że uderzylaś się w dłoń. Tylko dokładnie w ktore miejsce- w palce czy troche głębiej. Najważniejsze to by nie przemęczyć tej dloni teraz ale broń Boże nie usztywniać. Prawdopodob nie to zwykłe obicie (stłuczenie). Kości w okolicy paliczków (palce) mają cienką powłokę skórną. I każde uderzenie daje efekt obrzeku. O ile schodzi po moczeniu altacetem to najprawdopodobniej nic sie nie stało poważnego. Zwróć uwage na ruchomość samej dłoni, palców. staraj się z dnia na dzień wykonywać coraz to większe ruchy, najbezpieczniej jest je wykonywać pod wodą. Nalej letniej wody do zlewu lub miski, wsadz dłon i powolutku zaciskaj i powolutku zwalniaj uścisk. O ile po 3-4 dniach ból będzie tępy, kłujący radze pójść do lekarza.

beatka1994 

Wysłany: Śro 10 Gru, 2008   

No obite jest nad nadgarstkiem,nie palce...:) Reka tak zsiniała,że dostałam plastry rozgrzewające 8) poprosili mnie,żebym w piątek grała koledy na spotkaniu opłatkowym,nie wiem czy powinnam...(?)

miras 

Ja radze nie grac,nie jest to jakies wazne granie a konsekwencje moga byc potem duze jesli Ci tam cos sytrzeli albo cos...

beatka1994 

Kosekwencje to beda wieksze,jak nie zagram... :) Jeszcze zobacze,moze jutro bedzie lepiej. Dzieki Wam za rade;]

Admin 
Honorowy Administrator

3-4 dni odpoczynku i sprobowac grac

miras 

zdrowie najwazniejsze...

beatka1994 

Wysłany: Czw 11 Gru, 2008   

Fakt;]

xkacpertx 
AccoMan

Wysłany: Wto 10 Lut, 2009   

A ja mam jeszcze takie zapytanie. Może się wam wydać głupie :P ale jak odróżnić STŁUCZENIE od zwichnięcia, pęknięcia czy nawet złamania ?

gizmo666 
Klub Forumowicza
Samaël

Zależy jak mocno boli :D złamanie boli najbardziej:)

Thomas Beccham

Admin 
Honorowy Administrator

stłuczenie dotyczy tylko i wyłącznie powierzchownych części stawu, kości itp. Jest to zamknięty uraz, który zazwyczaj nie ma wylewu poza swój pierwotny obszar. Zwichnięcie jest to: stłuczenie wraz z przemieszczeniem np. dwóch krańców kości względem siebie. Zwichnięcie zawsze dotyczy STAWÓW. Pęknięcie jest z kolei stanem, gdzie konstrukcja kości ulega przerwaniu jednak tylko i wyłącznie punktowo, w jakimś jednym punkcie, kość sama w sobie trzyma swoją konstrukcję. Złamanie to z kolei stan podobny do pęknięcia. Pęknięcie zazwyczaj zapoczątkowuje stan złamania. Chociaż powiem wam szczerze, ze rozróżnienie pęknięcia od złamania nie jest takie proste. Ortopedzi i fizjoterapeuci ( ja) czesto już jesli dochodzi do urazu stawu w chwili jego pęknięcia używamy stwierdzenia- rozerwanie torebki stawowej, a jesli dojdzie do przemieszczenia sie kości w obrębie stawu mówimy- rozerwanie torebki stawowej ze zwichnięciem . Itd itd. Złamania tez dzielą się na różnego rodzaju np. otwarte, zamknięte, zamknięte z kolei na: rotacyjne, kompresyjne( kompresyjne na miedzy innymi na peknięcia). Jak widać trochę to skomplikowane, ale o ile was boli w wyniku np uderzenia to najczesciej jest to obicie czyli stluczenie- pojawia sie siniak lub obrzek, jesli obrzek nie pomniejsza sie kilka dni lub tygodni a wrecz staje sie wiekszy mowimy juz o złamaniu lub poważnym pęknięciu.

P.S
Żeby bardziej pomieszać, złamania w obrebie nadgarstka i stawów stopy i śródstopia z kośćmi stępu obrazowo są zwichnięciami a czynnościowo tak blokują staw, że używa się stwierdzeń- złamanie. Tam jeszcze występują tak zwane złamania utajone- dłoń mimo, iż jest złamana dalej funkcjonuje w miare poprawnie a dopiero daje to osobie znac gdy powstaja pierwsze np przewapnienia itp.

xkacpertx 
AccoMan

Admin napisał/a:
stłuczenie dotyczy tylko i wyłącznie powierzchownych części stawu, kości itp. Jest to zamknięty uraz, który zazwyczaj nie ma wylewu poza swój pierwotny obszar. Zwichnięcie jest to: stłuczenie wraz z przemieszczeniem np. dwóch krańców kości względem siebie. Zwichnięcie zawsze dotyczy STAWÓW. Pęknięcie jest z kolei stanem, gdzie konstrukcja kości ulega przerwaniu jednak tylko i wyłącznie punktowo, w jakimś jednym punkcie, kość sama w sobie trzyma swoją konstrukcję. Złamanie to z kolei stan podobny do pęknięcia. Pęknięcie zazwyczaj zapoczątkowuje stan złamania. Chociaż powiem wam szczerze, ze rozróżnienie pęknięcia od złamania nie jest takie proste. Ortopedzi i fizjoterapeuci ( ja) czesto już jesli dochodzi do urazu stawu w chwili jego pęknięcia używamy stwierdzenia- rozerwanie torebki stawowej, a jesli dojdzie do przemieszczenia sie kości w obrębie stawu mówimy- rozerwanie torebki stawowej ze zwichnięciem . Itd itd. Złamania tez dzielą się na różnego rodzaju np. otwarte, zamknięte, zamknięte z kolei na: rotacyjne, kompresyjne( kompresyjne na miedzy innymi na peknięcia). Jak widać trochę to skomplikowane, ale o ile was boli w wyniku np uderzenia to najczesciej jest to obicie czyli stluczenie- pojawia sie siniak lub obrzek, jesli obrzek nie pomniejsza sie kilka dni lub tygodni a wrecz staje sie wiekszy mowimy juz o złamaniu lub poważnym pęknięciu.

P.S
Żeby bardziej pomieszać, złamania w obrebie nadgarstka i stawów stopy i śródstopia z kośćmi stępu obrazowo są zwichnięciami a czynnościowo tak blokują staw, że używa się stwierdzeń- złamanie. Tam jeszcze występują tak zwane złamania utajone- dłoń mimo, iż jest złamana dalej funkcjonuje w miare poprawnie a dopiero daje to osobie znac gdy powstaja pierwsze np przewapnienia itp.

Wielkie dzięki właśnie o to mi chodziło, bo czasami to się obawiam czy mam stłuczony nadgarstek czy coś gorszego :P . Teraz np. po feriach wiele razy się przewróciłem na snowboardzie bo się uczyłem i ferie się skończyły tydzień temu a mnie nadgarstek dalej boli ale jest to raczej stłuczenie, bo nic mi nie blokuje a ni nic takiego :)

Odpowiedz do tematu