:)
|
|
Asymetria |
Autor |
Wiadomość |
lajkonix
|
Wysłany: Czw 08 Gru, 2011 Asymetria
|
|
|
Temat "zdrowieę ostatnio coś przydycha, a nie wolno go zaniedbywać. Podniosę zatem następujący problem.
Drogi Akordeonisto.
Rozbierz się do pasa i stań przed lustrem.
Napręż mięśnie klatki piersiowej...
I co?
Zauważasz to co ja?
Ja zaniemówiłem....
Lewa strona rozwinięta jak napakowana, a prawa wątła jak z Etiopii.
Tak, tak. Ćwiczenia miechem swoje robio.
I od tego czasu na plaży doskonale rozpoznaję braci akordeonistów. Zagadam, poglądy wymienię jak brat z bratem. Raz tylko się naciąłem na leworęcznego szachistę. Ale 99% typów mam bezblędnych.
Co robić?
Ano nie pompki, nie sztangi, tylko hantle w prawo rękę i machamy - aż do wyrównania etiopskiej połowy.
Lajkonix
panta rei - wszystko w płynie
PS. Ten nasz kolo z forum co to zakłada akordeon klawiaturo na lewo stronę - oczywiście ma doćwiczyć prawo rękę. (A swojo drogo to ciekawe jak on gra triole musetowe?). |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
Wysłany: Czw 08 Gru, 2011
|
|
|
Od grania na akordeonie wyrabia sie lewy sierpowy!!! |
_________________ Akordeony są fajne. |
|
|
|
 |
jinx
|
Wysłany: Pią 09 Gru, 2011
|
|
|
Czyli akordeon jest dobry tylko dla tych kobiet, ktore natura obdarzyla w mniejszą lewą pierś... |
|
|
|
 |
miras
Główny Administrator Portalu

|
|
|
|
Nie, ćwiczenia fizyczne powodują spalanie tkanki tłuszczowej,pierś to tkanka tłuszczowa,więc pierś będzie się pomniejszała. |
|
|
|
 |
lajkonix
|
|
|
|
miras napisał/a: | Nie, ćwiczenia fizyczne powodują spalanie tkanki tłuszczowej,pierś to tkanka tłuszczowa,więc pierś będzie się pomniejszała. |
Chyba kurzęca.
Lajkonxki |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
|
|
|
miras napisał/a: | Nie, ćwiczenia fizyczne powodują spalanie tkanki tłuszczowej,pierś to tkanka tłuszczowa,więc pierś będzie się pomniejszała. |
Będzie się pomniejszała lecz nie na skutek spalania tkanki tłuszczowej, lecz na skutek inwersji hormonalnej.
jinx napisał/a: | Czyli akordeon jest dobry tylko dla tych kobiet, ktore natura obdarzyla w mniejszą lewą pierś... |
Jeśli idziemy tym tropem to ćwiczenia fizyczne ukierunkowane na klatkę piersiową moga poprawić jędrność biustu, które może dawać wizualny efekt ,,powiększenia, lecz w rzeczywistości biust się nie powiększa. Fałd biustu i zwój tkanki tluszczowej zwieszony jest na pasmach powięzi klatki piersiowej i mięśnia piersiowego, wzmacnianie mięśnia piersiowego wielkiego, piersiowego mniejszego, kruczo ramiennego i podobojczykowego może teoretycznie i również praktycznie wpłynąć na ,,wizualny" efekt jędrności biustu. To tak apropo fizjologii i biomechaniki ciała.
lajkonix napisał/a: | hantle w prawo rękę i machamy - aż do wyrównania etiopskiej połowy. |
Kiedyś były takie badania- hantle mogą wpłynąć na rozwój mięśni, jednak samym machaniem hantlami nie zrówna się funkcjonalna objętośc i kształ mięśnia. O ile natomiast zastosujesz ćwiczenia symetryczne- obojętnie czy to będą hantle, pompki ale w połączeniu z rozciąganiem, czyli stretchingiem- możesz mieć całkiem niezły efekt. Pamietaj, że człowiek jest z natury asymetryczny i jedna stronę ciała zawsze bedzie mieć lepiej, mocniej, bardziej rozbudowaną. Osteopaci udowodnili w tzw. terapii wisceralnej ( trzewnej), że istnieje tzw. oś SERCE- WĄTROBA, która przebiega ukośnie i z racji ciężaru wątroby i napięcia powięzi wewnętrznej człowiek z natruy- łatwiej obraca się w prawo niz w lewo, ma większy zakres ruchomości w jedną stronę i statystycznie więcej jest osób praworęcznych i cała muskulatura jednej strony jest bardziej rozwinięta. U tych, u których tej asymetrycznej muskulatury nie widać- zapewniam, że jest, wystarczyłoby spojrzeć na pasma mięśni grupy wewnętrznej, ale to chyba jakby już bardzo odległy i chyba nie na forum akordeonowe temat.
Ale dobrze, że podkreślasz obecność asymetrii wynikającej z samej gry na akordeonie- na to trzeba zwracać szczególną uwagę z racji na kręgosłup ale i nie tylko.
Pozdrawiam,
Piotrek
Fizjoterapeuta |
|
|
|
 |
lajkonix
|
Wysłany: Sob 10 Gru, 2011
|
|
|
Admin napisał/a: |
Pozdrawiam,
Piotrek
Fizjoterapeuta |
No właśnie. Właśnie.
Dlatego właśnie unikam jak ognia wszelkich medyków i mechaników samochodowych.
Jedni zawsze coś znajdo w sercu i wątrobie, a drudzy w zaworach i w wydechu....
Pozdrawiam Pana Piotra Fizjoterapeutę.
Lajkonix
panta rei - wszystko w płynie (póki zdrowie dopisuje) |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
|
|
|
Mówisz o tzw. nadgorliwych medykach czy też mechanikach samochodowych, a szczególnie medykach. Umówmy się, że z biegiem lat nie ma w ciele człowieka takiego miejsca, stawu, który nie byłby choć trochę zwyrodniały, zdeformowany etc. Głupotą jest, jeśli medyk wręcz nakazuje się na to leczyć ( podejrzewam, że o kasę chodzi). Pewne zmiany jak pisałem są charakterystyczne dla danego wieku i rolą medyka jest odkrywanie nie tych charakterystycznych lecz tych, które wychodzą poza normę. Na siłę to u dziesięciolatka potrafiłbym coś znaleźć, ale przecież nie o to chodzi.
Jednak w myśl zasady- lepiej zapobiegać niż leczyć warto zwracać na siebie i swoje ciało uwagę, szczególnie jeśli chodzi o układ ruchu, który jak się zepsuje już to się nie wyleczy- możliwe jest wówczas jedynie zaleczenie. Dlatego jako akordeonista, fizjoterapeuta i jednocześnie pełniący rolę eksperta ds. rehabilitacji muzyków na niniejszym portalu podkreślam rolę tej PROFILAKTYKI szczególnie u akordeonistów, których instrument jest po pierwsze CIĘŻKI, SPECYFICZNY, wymusza pozycję asymetryczną i szczególnie u grających dzieci powinno się na to zwracać uwagę, gdyż jak sam zauważyłeś- można tutaj odpowiednio zapobiegać- tylko znalezienie odpowiedniego sposobu. Ta profilaktyka to też umiejętnośc siedzenia z instrumentem.
Dam prosty przykłąd jakiś czas temu matka przyprowadziła do mnie chłopca 12 lat, na badanie postawy. Wynik- przesunięty lewy bark do przodu, opuszczona łopatka, wystające prawa łopatka, pogłębiona kifoza piersiowa, dwunastolatka bolały ramiona, kręgosłup lędźwiowy. Zapytałem co to dziecko robi na co dzień. Odpowiedź matki: chodzi do szkoły muzycznej i gra na akordeonie. Na moje kolejne pytanie, czy dziecko się rusza chodzi na WF, gra w piłkę, odpowiedź matki: NIE MA NA TO CZASU.
Jak widać po powyższymm złe nawyki, brak ogólnorozwojowych ćwiczeń może z tego pięknego instrumentu do którego namawiam wszystkich stworzyć potężne narzędzie destrukcyjne dla kręgosłupa.
Mimo wszystko warto grać, szczególnie ci którzy się zastanawiają, tylko grać umiejętnie dbając o swoją kondycję fizyczną. Kolejna kwestia- skoro sportowcy, maratończycy etc mają swoich fizjoterapeutów, lekarzy, którzy dbają o ich ciało etc to dlaczego muzyka- tutaj akordeonistę nie traktować tak samo? Z tego m.in powodu zgodziłem się tutaj służyć swoją radą. Na odległośc nie wyleczę i na siłę leczyć nie zamierzam. Ale aż dziw mnie bierze ile dostaję e-maili przez formularz kontaktowy ,,wyślij pytanie do eksperta". Co cieszy- piszą rodzice, dzieci którzy chcą wysłać swoje pociechy do szkoły muzycznej i ukierunkować je na ,,zawodowych muzyków"- czy to jest dobre takie ukierunkowanie, to już nie moja kwestia ale przebadanie dziecka i coś doradzenie oczywiście, że tak. Ostatnio dostalem również pytanie od samego ucznia szkoły muzycznej z mojej okolicy, który chodził już na rehabilitację z powodu bolesności w stawie nadgarstkowym, z podejrzeniem cieśni nadgarstka, jednak nic nie pomogło. Spotkaliśmy się, sam go badałem i wyszło to, o czym wielokrotnie tutaj pisałem- zaciśnięcie powięzi wokół stawu łokciowego i nerwów. Zaproponowałem terapię i ból po miesiącu czasu zniknął. Teraz chłopak pojawia się u mnie kontrolnie raz na miesiąc. Już widzę te zacięte posty, że się może przechwalam, że wyleczyłem chłopaka a inni nie- nie ja jakby pokazuję, że problem akordeonisty nie jest KSIĄŻKOWY. W państwowych placówkach medycznych, gdzie pacjentowi poświęca się 15 minut ciężko jest, naprawdę ciężko trafnie zdiagnozować problem i dotrzeć do jego przyczyny. Jeśli komuś drętwieje nadgarstek to lekarz czy fizjoterapeuta odruchowo przez te 15 minut bada sam nadgarstek i pisze podejrzenie cieśni i tak wysyła na rehabilitację. Na samej rehabilitacji NFZ pacjenci bardzo ale to bardzo rzadko są powtórnie badani przez fizjoterapeutów ( powód brak czasu)- dodam jeszcze, że takie postępowanie nie jest regułą we wszystkich placówkach i jest wielu, ale to wielu specjalistów, którzy w ciele pacjenta widzą przede wszystkim PACJENTA a później jego dolegliwość i nie wyciągają od razu po skalpel. Nie każdy fizjoterapeuta specjalizuje się w rehabilitacji muzyków, to jakby nowa działka, która się rozwija, poza tym zrozumieć problem AKORDEONISTY, po części trzeba samemu nim być.
Ale super, że się jakby dyskusja narodziła. |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
|
|
|
Dlatego,ja,stary akordeonista i wiekowy,preferuję stare-z mojego wieku- i lekkie akordeony. |
|
|
|
 |
cinszcz
|
|
|
|
Faktycznie stare akordeony są lżejsze, ale lewą ręką trzeba się więcej namachać niż w nowych. Zatem ZONK. |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
|
|
|
Czemu więcej namachać? One miały węższe skrzynki,ale dłuższe. Na jedno wychodzi. |
|
|
|
 |
cinszcz
|
Wysłany: Nie 11 Gru, 2011
|
|
|
Tu nie chodzi o pojemność miecha, ale o szczelnosć akordeonu. |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
Wysłany: Nie 11 Gru, 2011
|
|
|
A to stary znaczy nieszczelny? jak zrobiony,to tak jak nowy trzyma. |
|
|
|
 |
guralband
|
Wysłany: Nie 15 Sty, 2012
|
|
|
Te wady postawy to normalne przy grze na instrumencie. Ostatnio rozmawiałem z kolegą z klasy który jest już na emeryturze (wojskowej). Jak odchodził to był między innymi u lekarza który go postawił na baczność i pooglądał. I oczywiście stwierdził skrzywienie kręgosłupa itd. I kolega pokazał w jakiej pozycji przez ostatnie 30sci parę lat stał (jest klarnecistą) przyjął postawę do grania na klarnecie i lekarz stwierdził "że teraz jest prawidłowo" ŚMIEŚZNE PRAWDA ? |
|
|
|
 |
Ewka84
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 30 Wrz 2011 Posty: 434
|
Wysłany: Pią 12 Lip, 2013
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|