Przesunięty przez: aras_ak Wto 10 Lis, 2009 |
Do samouków ! Precyzja grania |
Autor |
Wiadomość |
Telemah
Klub Forumowicza JA

|
Wysłany: Wto 10 Lis, 2009 Do samouków ! Precyzja grania
|
|
|
Kochani samoucy, dziś po przerwie z powodu choroby zasiadłem z akordeonem i odkryłem rzecz może dla profesjonalistów banalną ale ważną !
1- Mianowicie PILNUJCIE MAKSYMALNIE jak się da wartości nut - w instrumentach klawiszowych jak się okazuje nie jest wcale tak łatwo grać precyzyjnie ! Liczcie sobie w głowie starajcie się idealnie wykonać choć dwa-trzy takty melodii gdzie jest sporo wartości nutowych odbiegających od siebie. Zauważyłem u siebie i u większości amatorów że nie utrzymujemy często odp. długości nut grając tak melodia jest jakaś rozwleczona i mętna
2-Gdy gracie rytm parzysty szczególnie 2/4 warto jest lekko synkopować wtedy brzmi to fajniej synkopy fajnie brzmią też w ludowej muzyce .
3-Szybkie rytmiczne utwory w parzystym metrum nie grajcie zupełnie legato lepiej grać bliżej portato ! Zaś w musette warto grać nawet między portato a staccato !Chyba że w nutach wyraźnie jest coś zlegatowane.
4-Kładźcie nacisk na akcentowanie w basowaniu i nie grajcie basów zupełnie legato zauważyłem że wiele samouków gra basy szczególnie przy szybkich utworach w 2/4 tak ze zanim palec zejdzie z basu podstawowego to oni już naciskają akord !! wtedy zlewa się bas podstawowy z akordem i brzmi to słabo sam się na tym czasem łapię.
Ja poprawiłem już trochę te punkty i gra jest zupełnie inna i nie zajeżdża już niemal zupełnie "chałturą"
Ps.Zwracam honor kilku forumowiczom nie ważne co się gra ale jak to się gra !! |
_________________ Kiedy praży się Paryż gasną perły na wystawach, w płomieniach pękają kasztany hukiem stu tysięcy dział ! |
|
|
|
 |
sokmuzyk
|
Wysłany: Czw 25 Lut, 2010
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
To moja pierwsza wypowiedź na tym forum.
Chciałbym od siebie dodać, że oprócz tych niuansów które związane są bezpośrednio z poprawnym wyliczeniem wartości nut dużo uwagi neleży poświęcić artykulacji miechowej. Akordeon to tak ciekawy instrument miedzy innymi poprzez to, że daje nam duże mozliwości wyrażenia ekspresji z jaką interpretujemy dany utwór. Oprócz wszystkich innych bardzo waznych elementów technicznych, które wpływają na jakość naszego wykonania to właśnie sposób miechowania odróżnia akordeonisów od siebie - i bardzo dobrze, bo w ten sposób jeden utwór możemy usłyszeć w wielu barwach a nawet ich odcieniach. |
|
|
|
 |
49_kazik
|
|
|
|
 |
|