Zamiana głosów - czy to się praktykuje? |
Autor |
Wiadomość |
mo
|
Wysłany: Czw 15 Lis, 2012 Zamiana głosów - czy to się praktykuje?
|
|
|
Czy robi sie zamiany (przekładki) głosów z jednego akordeonu do drugiego? Mam 2 akordeony - jeden "lepszy" od drugiego - czyli oba niewiele warte. Ale w jednym z nich basy maja wyjątkowo ładną barwę. Czy można przełozyć głosy basowe do tego "drugiego?
Ten z ładnymi basami to ... radziecki guzikowy Tuła 100 basów. Ten drugi - to Stella 120b.
mo |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
Wysłany: Sob 24 Lis, 2012
|
|
|
Najlepiej mieć glosy wszystkie oryginalne,ale jak potrzeba i na swój użytek,to dlaczego nie? Ale i tak trzeba to wszystko zestroić. |
_________________ Akordeony są fajne. |
|
|
|
 |
cinszcz
|
Wysłany: Nie 25 Lis, 2012
|
|
|
Na barwę brzmienia maja wpływ nie tylko stroiki, ale głośnice, płyty rezonansowe nawet strojenie. Moze więc sie okazać że po przełożeniu stroików tych niby lepiej brzmiących, do drugiego akordeonu, zabrzmią gorzej niż oryginalne. |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
Wysłany: Nie 25 Lis, 2012
|
|
|
Może tak być. Ja przekładalem głosy niemieckie do polskiego akordeonu i zagrały paskudnie. Na barwę i brzmienie mają nawet wpływ klawisze i to,z czego sa wykonane,bo wszystko wibruje podczas grania. |
_________________ Akordeony są fajne. |
|
|
|
 |
bolek
|
Wysłany: Czw 17 Gru, 2020
|
|
|
Pozwólcie, że pociągnę temat
Posiadam ładny, świeży akordeonik Meridian z Klingenthal w wymarzonym i długo poszukiwanym rozmiarze 26/60 i wszystko byłoby cudownie, jak na moje potrzeby, ma trochę za delikatne basy.
Od jakiego dawcy mógłbym zastosować głosy?
Miałem kiedyś Muzę 80 z BFA, to tamte były wyraźnie mocniejsze. Od Kujawiaka też będą takie? A może od jakiegoś Bajana?
Bardzo proszę o konkrety.
Może ktoś takie posiada i odsprzeda? A może też zamontuje i dostroi?
P.S. Nie wiem dlaczego nie załącza się zdjęcie |
|
|
|
 |
|