:)
|
|
Konkurs akordeon-portal.pl - pytania pomocnicze. |
Autor |
Wiadomość |
dzidek65
HELP USER organista

|
Wysłany: Sob 30 Lip, 2011
|
|
|
Miałem starego Raunera Ariolę.Miał bardzo wygodną klawiaturęPodobne w Hohnerze Verdi przedwojennym. Na nich grało mi sie najlepiej.Klawisze były pewnie ok. 20 mm. Do tego bardzo długie,dłuzsze ze 3 cm od mojego tango V. Superwygodne. W organach koscielnych mam biały klawisz szer, 22 mm.Szeroki,prawda? |
_________________ Akordeony są fajne. |
|
|
|
 |
Ryszard
Redaktor Portalu Redaktor Portalu

|
Wysłany: Śro 18 Sty, 2012
|
|
|
rozwiewam wątpliwości dotyczące mojego pytania nt. skrótu m.d.:
tak jak napisałem, oznacza to, by wskazany fragment/nuty wykonać prawą ręką; wrzucam przykład: http://imageshack.us/phot...manodestra.png/
w tym przypadku oznacza to przeniesienie jednego z głosów do prawej ręki [i w tym wypadku do manuału dyszkantowego, jednak są w literaturze akordeonowej utwory, gdzie niektóre dźwięki trzeba zagrać na manuale basowym prawą ręką! !].
między wykonaniem czegoś prawą ręką, a na manuale dyszkantowym jest więc pewna różnica.
a co do tego, że skrót m.d. ma niby oznaczać maestoso, to skąd andree to wziął to nie wiem, ale rzeczywiście MaezDozo całkiem zabawne. |
|
 |
cinszcz
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|