Dlaczego trza cytowac w sformalizowanym formacie |
Autor |
Wiadomość |
jinx
|
Wysłany: Sob 03 Wrz, 2011 Dlaczego trza cytowac w sformalizowanym formacie
|
|
|
Maxpelu, czy mozna sie dowiedziec dlaczego my biedni uzytkownicy musimy
uzywac tych niewygodnych opcji cytuj, zamiast cytowac sobie "recznie", tak jak kto uwaza za stosowne?
Np ostatni cytat Accordiona w temacie strojenie jest calkiem przejrzysty i czytelny.
Nie widze powodu zeby go formatowac w standardowy sposob.
Uprzejmie prosze o wyjasnienie dlaczego tak naciskasz na standardowe formatowanie cytatow. Kto i co przez to zyskuje?
Z powazaniem. Dżinks. |
|
|
|
 |
Ryszard
Redaktor Portalu Redaktor Portalu

|
Wysłany: Sob 03 Wrz, 2011
|
|
|
dużo wyraźniej widać, że to jest cytat; jest przejrzyściej. |
|
 |
jinx
|
|
|
|
A w szkole Pani byla w zupelnosci usatysfakcjonowana, jesli sie uzylo cudzyslowu...
Znacznie bym wolal szkolny sposob. |
|
|
|
 |
doniec
Główny Administrator Portalu

|
|
|
|
Osobiście uważam, że użytkownicy powinni używać opcji cytuj ponieważ dzięki temu tekst jest przejrzysty i widać dokładnie co jest cytatem a co tekstem użytkownika. Mi osobiście przeszkadza takie cytowanie, jakiego używasz kolego Jinx ale to moje prywatne zdanie |
|
 |
Ryszard
Redaktor Portalu Redaktor Portalu

|
|
|
|
jinx napisał/a: | A w szkole Pani byla w zupelnosci usatysfakcjonowana, jesli sie uzylo cudzyslowu... |
ale niestety, forum nie czyta się jak wypracowanie czy książkę i cudzysłowy często uwadze umykają. |
|
|
 |
jinx
|
|
|
|
Przecie w stylu stosowanym przez programy emajlowe:
> Osobiście uważam, że użytkownicy powinni używać opcji cytuj ponieważ dzięki temu tekst
> jest przejrzysty i widać dokładnie co jest cytatem a co tekstem użytkownika. Mi osobiście
> przeszkadza takie cytowanie, jakiego używasz kolego Jinx ale to moje prywatne zdanie
bardzo dobrze widac co jest cytatem a co nie jest. |
|
|
|
 |
maxpel
GOLD USER

|
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011
|
|
|
Kolego jinx, dziękuję za to ważne pytanie.
Programy pocztowe stosują znak ">" na początku linijek gdy przekształcają np. html na tekst i jest to nieeleganckie oraz niepraktyczne przy kopiowaniu i dalszym przesyłaniu czy cytowaniu, ponieważ zaznaczając tekst kopiuje się te znaczki razem z tekstem. To z kolei uniemożliwia innym dalsze poprawne cytowanie.
Doniec ma rację, i zgadzam się z nim,
doniec napisał/a: | że użytkownicy powinni używać opcji cytuj ponieważ dzięki temu tekst jest przejrzysty i widać dokładnie co jest cytatem a co tekstem użytkownika. |
Własny tekst odróżnia się od cytowanego.
Cytowanie to zaleta pod względem szybkości, ponieważ wystarczy zaznaczyć tekst, nacisnąć Cytowanie selektywne lub Odpowiedz cytatem i w poście pojawia się gotowiec.
Opcja cytowania umożliwia zagnieżdżenie cytatu w cytacie ... itd.
Na forum popełniany jest jeszcze jeden błąd. Cytuje się treść postów znajdujących się bezpośrednio nad własnymi. |
_________________ Maksymilian Pelczarski |
|
|
|
 |
doniec

|
|
|
|
wiadomo, że nie każdy urodził się informatykiem i czasem te wszystkie opcje cytowania itd wydają się trudne i całkowicie zbędne. Jeśli jednak ktoś pomęczy się na początku potem będzie już tylko z górki i o wiele przejrzyściej. Jeśli chcecie możemy jako administracja opracować mały "przewodnik" po opcjach forum, wtedy nikt nie bedzie miał wątpliwości co do czego służy i jak z tego korzystać |
|
 |
cinszcz
|
|
|
|
Przydalby się ten przewodnik.Bo ostatnio zastanawialem się dlaczego w niektorych postach nie ma "cyt selektywnie" Więc posluzyłem sie metodą jinxa ponieważ nie chcialem cytowac calego postu |
|
|
|
 |
doniec

|
|
|
|
a w których postach cinszczu nie ma cytowania selektywnego? |
|
 |
cinszcz
|
|
|
|
Np. od 1 do14 str w temacie strojenie.Ja nie mam tej chmurki. |
|
|
|
 |
doniec

|
|
|
|
no niestety cytowanie selektywne jest dostępne tylko przy ostatniej stronie, w szybkiej odpowiedzi. W starszych stronach można używać opcji cytuj znajdującej się w prawym górnym rogu postu. |
|
 |
cinszcz
|
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011
|
|
|
I wlaśnie dlatego jestem za opracowaniem w/w przewodnika. Zeby nie bładzic po próżnicy !!
[ Dodano: Pon 05 Wrz, 2011 ]
Oczywiście w takiej sytuacji korzystamy z metody jinxa lub cytujemy caly post |
|
|
|
 |
doniec

|
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011
|
|
|
temat został nadany administracji i moderatorom, będziemy pracować nad przewodnikiem |
|
 |
|