:)
|
|
Problemy z ręką po długim ćwiczeniu. |
Autor |
Wiadomość |
mariusz19945
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 Problemy z ręką po długim ćwiczeniu.
|
|
|
Witam. Ostatnio grałem dwa dni pod rząd po ok 5-6 godzin, oczywiście z przerwami.
Na co dzień gram ok 2-3 godziny. Dzisiaj wziąłem akordeon do ręki i nie mogę zagrać gamy w szybkim tempie. Czy to może z przesilenia ręki? Czy tez macie takie problemy bardzo proszę o pomoc i porady jak zapobiec takim przesileniom.
Dzięki wszystkim za pomoc. |
|
|
|
 |
slaw1494

|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011
|
|
|
przede wszystkim to nie ćwiczyć za wiele jak na możliwości tzn. lepiej jest poćwiczyć troszkę mniej niż sporo za długo i przez to wykluczyć się z gry na jakiś czas. |
|
|
|
 |
dzidek65
HELP USER organista

|
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011
|
|
|
Możesz nadwyrężyć staw. Miałem to. Robi się taka buła na stawie i nie można zginać dłoni w górę. Potem operacja albo punkcje igłą grubości wkładu od długopisu. Nazywa się to ,,ganglion,, . Nie będę spierał się z fachowcem. na moim rozpoznaniu pisało ganglion. Zepsułem staw od podnoszenia ciężarów. 1 operacja i 5 punkcji. Pomogły dopiero tabletki butapirazol. Ze 25 lat mam spokój. |
_________________ Akordeony są fajne. |
Ostatnio zmieniony przez dzidek65 Nie 23 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Admin
Honorowy Administrator

|
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011
|
|
|
mariusz19945 napisał/a: | Witam. Ostatnio grałem dwa dni pod rząd po ok 5-6 godzin, oczywiście z przerwami.
Na co dzień gram ok 2-3 godziny. Dzisiaj wziąłem akordeon do ręki i nie mogę zagrać gamy w szybkim tempie. Czy to może z przesilenia ręki? Czy tez macie takie problemy bardzo proszę o pomoc i porady jak zapobiec takim przesileniom. |
Prawdopodobnie przeciążyłeś mięśnie. Z szybki i precyzyjny ruch palca czy też nadgarstka odpowiadają krótkie mięśnie zwane ,,mięśniami właściwymi dłoni". Jeżeli uczysz się czegoś nowego grać, tempo się zmienia itp to używasz mięśni o długim przebiegu dźwigni i tym samym zaczyna często boleć przedramie, z chwilą wytrenowania zaczynasz używać właściwych mięśni i dłoń tak nie boli jak bolała- tak wygląda generalnie każdy proce s uczenia się czynności nowych. Tu poleciłbym przerwę w grze i profilaktycznie można natrzeć dłoń żelem przeciwzapalnym- powtarzam żelem a nie maścią.
Cytat: | Możesz nadwyrężyć staw. Miałem to. Robi się taka buła na stawie i nie można zginać dłoni w górę. Potem operacja albo punkcje igłą grubości wkładu od długopisu. Nazywa się to ,,ganglion,, . |
A tu się nie do końca zgodzę. Samo pojęcie gaglionu, czy też jak kto woli torbieli galaretowatej jest do dnia dzisiejszego delikatnie mówiąc ,,nie jasne". Gnglion to nic innego jak torbiel pod skórą, która jest wypełniona płynem- rzadkim bądź gęstym- nie jest to jednak płyn stawowy lub inaczej bardzo rzadko jest to płyn stawowy ( jeżeli występuje płyn stawowy, czyli doszło do perforacji torebki stawowej to już to nie jest ganglion lecz wysięk ze stawu. Ganglion to nic innego jak powstały twór jako odpowiedź na odczyn zapalny tzw. pochewek ścięgnistych, kaletek maziowych, tkanek okołostawowych itp itd. Jest wypelniony płynem łącznotkankowym. Fakt faktem trzeba to zdrenować zazwyczaj gdyż ganglion mechanicznie w pierwszej kolejności utrudnia ruchy danym stawem- blokuje np ścięgno mięśnia sprawiając ból. Nie będę opisywał dokładnie jakie następstwa może mieć ganglion, gdyż każda zaniedbana choroba może mieć tragiczne skutki. Pisałem w swoim artykule na temat urazów narządu ruchów u akordeonistów, że bardzo ważna jest PROFILAKTYKA. Wszyscy wiecie jak dbać o akordeon by wam służył przez lata, tak samo dłoń- to wasze narzędzie pracy o nie też trzeba zadbać- odpowiednie cwiczenia, niekiedy i stretching mięśni, masaż i odpowiednie ćwiczenia dobrane pod kątem danego problemu.
Ganglion generalnie ja bym powiedział z obserwacji własnych i tych pacjentów, któych widzę u siebie w pracy, że powstaje bardziej na skutek sumowania się mikrourazów, czyli po wielu wielu latach złego eksploatowania np nadgarstka, choć prędzej można się nabawić cieśni nadgarstka niż takowego gangliona to warto pomyślec o profilaktyce.
Mariusz podejdź do tematu przede wszystkim spokojnie, nawet sam strochę staraj się rozmasować na początku sobie przedramię, wymocz dłoń w chłodnej ( nie lodowatej) wodzie i powolutku wróć do ćwiczeń. Tylko odpowiedz sobie na jedno pytanie jeszcze: czy niemożność wykonania ruchu jest spowodowana przez BÓL ( jeśli tak to jaki to typ bólu) czy jakaś inna blokada bezbolesna- to są bardzo ważne pytania.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|