:)
Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsza pomoc
Autor Wiadomość
Admin 
Honorowy Administrator

Wysłany: Śro 05 Sie, 2009   Pierwsza pomoc

Wszystko co wiemy na temat udzielania pierwszej pomocy, może ktoś z Was już udzielał, piszcie.

aras_ak 
Klub Forumowicza

Wysłany: Śro 05 Sie, 2009   

ja udzielałem manekinowi :P :P brałem udział w szkoleniu i mogę sie podzielić nawet certyfikatem :P :P myśle, ze cięzko jest ogólnie opisać to co trza robić, lepiej może napisać czego nie wolno robić w takich wypadkach.

pani olga 
Klub Forumowicza

Pomogła: 1 raz
Ostrzeżeń:
 2/3/5

no my sie na po uczylismy pierwszej pomocy, jakies bandazowania i dmuchanie fantoma - podstawy teoretyczne znam

ale mni starsznie brzydzi naciskanie na mostek i swiaodmosc,z e moge go polamac - nie wiem czemu tak mam, ale krwi sie nie boje/nie brzydze, ran tez nie, a widok jak ktos mocno naciska komus na mostek powoduje u mnie dreszcze :roll: a jesli to noworodek to niedobrze mi sie robi :roll:

Admin 
Honorowy Administrator

Aras jaki certyfikat masz, ja kiedyś robiłem instruktora BLS/AED musze go odnowić, bo co 2 lata się odnawia. Olga co do uciśnięć mostka cały rok pracowałem na SORZE i OIOM oraz kole chirurgicznym to dziennie robiło się 15 razy reanimację i powiem Ci, że zanim nauczyłem się dobrze uciskać mostek to 4 mostki połamałem. Najśmieszniejsze jest to, że jak uciskasz to nagle mostek wpada w rytm takiej ala ,,modulacji" i nagle CHRUPPPPPPPPPP. to się dosłownie czuje pod dłońmi. Jednak to najlepszym się zdarza. Później dopiero nauczyłem się odpowiednio dawkować opór. Także odpowiednią praktykę miałem i mam nadal z racji studiów. Najgorsze jest to jak ci sie nie uda uratować życia drugiemu człowiekowi. Niestety mam to już za sobą i nie życze takiego uczucia, jak ktoś schodzi pod dłońmi ( między innymi moja babcia, praktycznie pod dłońmi zmarła mi).

Odnośnie tego czego robić nie wolno to zależy w jakim przypadku, są pewne definitywne zakazy w konkretnych przypadkach- padaczka, krwawienie itp. To trzeba by zadać pytanie, np. czego nie wolno robić podczas ataku padaczki

gohangbr 

na lekcjach PO się uczyłem.. :wink:

Admin 
Honorowy Administrator

nie wiem jak jest teraz ale kiedys jak ja mialem PO to lipnie te zajęcia wyglądały, dobrze, że wówczas robiłem kurs ratownika przedmedycznego to więcej wiedziałem na ten temat, bo jak ktoś się zapytał gościa- dlaczego to się robi tak a nie inaczej to facet odpowiadał- bo tak trzeba hehe

gohangbr 

teraz też tak średnio uczą.. :evil:
To ma komuś uratować życie; a tu 3 lekcje na przećwiczenie (na manekinie) i kuniecc :wink:

Admin 
Honorowy Administrator

Kluczem w medycynie jest odpowiedź na jedno pytanie- DLACZEGO TAK A NIE INACZEJ. Z tego powodu jestem np wymagający od osób tutaj na forum, które będą zajmowały się działami edukacyjnymi na nowym serwisie, by potrafiły przekazać wiedzę tak, żeby można było odpowiedzieć na powyższe pytanie. Co z tego, że wiesz, że trzeba uklęknąć i ustawić dłonie tak a nie inaczej na mostku jak nie wiesz dlaczego. Wiedza książkowa na nic się wówczas nie przyda zwłaszcza w pierwszej pomocy.

Telemah 
Klub Forumowicza
JA

Ostrzeżeń:
 1/3/5

Tak się składa że ja posiadam uprawnienia ratownika medycznego , pracowałem w szpitalu najpierw jako asystent w pracowni badań endoskopowych a później jako sanitariusz na internie i w izbie przyjęć ogólnej. Tak więc temat jest mi bliski i znany :cool:

Admin 
Honorowy Administrator

Wysłany: Czw 06 Sie, 2009   

No to witam w klubie Telemah.

Odpowiedz do tematu